Manifestare comemorativă în Episcopia Oradiei

În după-amiaza zilei de duminică, 24 august 2008, s-a desfășurat, în parohia Mizieș din Episcopia Oradiei, o aleasă manifestare comemorativă consacrată memoriei mitropolitului Miron Romanul al Ardealului (1874-1898).

La evenimentul ce a avut loc în fața bisericii din Mizieș au participat, alături de credincioșii din localitate și împrejurimi, importante personalități ale vieții bisericești, culturale și politice din Bihor. Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a fericitului întru adormire Miron Mitropolitul, oficiată de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. A urmat apoi ceremonialul dezvelirii bustului mitropolitului și sfințirea acestuia.

Momentul a fost marcat de mai multe cuvântări rostite de PC Pr. Ioan Balint, protopopul Beiușului, PC Pr. Ioan Popa, preot paroh la Mizieș, Dl. Bogdan Gheorghe, primarul comunei Drăgănești, Dl. Mircea Roman, strănepot al mitropolitului și președintele Comitetului de inițiativă „Miron Romanul”, și de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie. De asemenea, s-a dat citire scrisorii de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, trimisă cu această ocazie. Apoi, Primăria Drăgănești a acordat post mortem titlul de „Cetățean de onoare al comunei”, mitropolitului Miron Romanul.

Inițiativa ridicării la Mizieș a unui bust al mitropolitului Miron Romanul a venit din partea D-lui Mircea Roman și s-a realizat în colaborare cu primăria comunei Drăgănești și cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, cu ocazia împlinirii în acest an a unei întreite aniversări: 180 de ani de la nașterea mitropolitului ( 23 august 1828), 120 de ani de la sfințirea bisericii parohiale din Mizieș de către însuși Mitropolitul Miron Romanul ( 29 august 1888), și 110 ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului ( 18 octombrie 1898).

Mitropolitul Miron Romanul s-a născut la 23 august 1828 în satul Mizieș, comuna Drăgănești, din județul Bihor, în apropierea orașului Beiuș. A făcut studii gimnaziale la Beiuș, filozofice la Oradea și teologice la Arad. A fost profesor la Institutul Teologic din Arad (1857), Vicar-episcopal la Oradea (1870), Episcop al Aradului în 1973 și apoi, din 1874, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria, ca urmaș al marelui mitropolit Andrei Șaguna. A trecut la cele veșnice la 18 octombrie 1898 la Sibiu.

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente