Manastirile si bisericile iesene sarbatoresc Inaltarea Domnului

Manastirea Golia isi praznuieste astazi hramul

Manastirea Golia din Iasi a fost ctitorita in secolul al XVI-lea de catre marele logofat Ioan Golia. Biserica manastirii, cu hramul ‘Inaltarea Domnului’, a fost refacuta de catre voievodul Vasile Lupu, intre anii 1650-1653, si terminata de catre fiul sau, Stefanita Voda. Monahul Casian, ghidul manastirii, ne-a spus ca ‘mentionarea numelui Golia apare in 1575 cand logofatul Ioan Golia a daruit acestei biserici un Tetraevangheliar pe care isi insemneaza numele sau. Tot in aceasta perioada putem situa prima bisericuta din piatra pe care Ioan Golia a construit-o pe locul celei vechi din lemn, bisericuta care a datat pana in vremea domniei lui Vasile lupu. Bisericuta lui Ioan Golia a fost inchinata de vaduva sa Manastirii Vatopedu din Muntele Athos, lucru care se intampla in anul 1604, iar apoi in 1606 intareste din noua aceasta inchinare, dupa ce executa unele lucrari de reparatie. In 1650, Vasile Lupu incepe constructia actualei biserici care este cea mai mare biserica zidita de el’. De-a lungul timpului, biserica Manastirii Golia a fost supusa mai multor lucrari de restaurare, despre care ne-a vorbit tot monahul Casian: ‘In 1738 au avut loc reparatii, care au fost facute dupa cele doua incendii prin care trecuse manastirea. De asemenea, dupa cutremurul din 1738 egumenul de atunci a executat din nou lucrari de reparatie si a impodobit cu noi icoane aceasta biserica, unele dintre icoane pastrandu-se si astazi. In 1838 au fost executate alte lucrari de reparatii, cand catapeteasma a fost schimbata in intregime, pastrandu-se doar vechile icoane. Alte lucrari de reparatie au fost efectuate intre 1943-1947 cand s-au incheiat. Actualmente, manastirea asteapta alte noi reparatii’. Intre anii 1900 si 1947, manastirea a fost complet inchisa cultului. La 29 decembrie 1947, locasul a fost redeschis, functionand ca biserica de mir timp de 45 de ani. In 1992, la propunerea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Golia a redevenit manastire. ‘Din 1947, biserica a devenit parohiala pentru comunitatea credinciosilor din orasul Iasi. Intre 1900 si 1943 a fost inchisa, iar dupa lucrarile din 1947 a functionat cu statutul de parohie pana in 1992. Dupa 1992, la initiativa IPS Mitropolit Daniel, biserica a revenit a statutul de manastire, au fost adusi cativa monahi care au constituit ca o plamada pentru obstea de mai tarziu. In jurul parintelui staret, arhim. Vitalie Danciu, care a fost dintru inceput aici, s-au strans cativa calugari care formeaza in prezent o obste de 15 monahi care traiesc, muncesc si se roaga aici’. In toamna anului 1992, la Manastirea Golia s-a infiintat o tipografie noua, procurata din Elvetia. Din anul 1997, in cadrul manastirii functioneaza Institutul Cultural Misionar Trinitas si Editura Trinitas, iar din 1998 postul de radio Trinitas.

Manastirea Galata din Iasi isi serbeaza hramul

Biserica Manastirii Galata a fost ctitorita de catre domnitorul Petru Schiopu, fiind sfintita in anul 1584. In anul 1865, aici a functionat o scoala de sericicultura condusa de catre M. Viltimescu. Dupa anul 1990, cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Manastirea Galata a devenit manastire de calugarite. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri ne-au fost oferite de catre maica Nicodima, ghidul manastirii: ‘De peste 400 de ani, dealul Miroslava este strajuit de Manastirea Galata, ctitoria domnitoului Petru Schiopu, din anul 1584. La inceput, aceasta manastire a fost resedinta domneasca si manastire de calugari, iar in 1618 a fost inchinata Locurilor Sfinte, pentru ca dupa 1863 sa fie inchisoare militara, iar dupa ce a fost o perioada parohie, in 1996 este redeschisa ca manastire de maici si inscrisa in cadrul monumentelor istorice. Aceasta manastire primeste al doilea hram la Duminica Mironositelor sau femeilor purtatoare de mir, din anul 2001, o data cu ocazia venirii IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cand a oficiat o slujba religioasa la aceasta manastire’. Maica Nicodima ne-a vorbit si despre viata de obste de la Manastirea Galata: ‘In aceasta manastire vietuiesc 18 maici. Viata manastirea se desfasoara in biserica, prin savarsirea celor 7 taine, in fiecare zi, precum si Sf. Liturghie. Utrenia se oficiaza la miezul noptii, de la 23.00 la 01.00, iar activitatea principala se desfasoara in cadrul atelierelor de vesminte liturgice, de broderie bisericeasca si de pictura’. Tot maica Nicodima ne-s pus ca ‘programul liturgic prilejuit de hramul Manastirii Galata a inceput aseara, la orele 18.00, cu slujba de Priveghere, care cuprinde Vecernia si Utrenia ce au pregatit praznicul Inaltarii Domnului. Astazi, intre orele 08.00-12.00 a fost oficiata slujba Sfintei Liturghie, urmata de o agapa frateasca. De ziua hramului s-a oficiat un parastas oficial pentru ctitorii manastirii, Maria Doamna fiind inmormantata in gropnita manastirii’.

Biserica ‘Inaltarea Domnului’ din cartierul iesean CUG isi sarbatoreste hramul

Locul pentru ridicarea acestui sfant lacas a fost sfintit in anul 1991, in luna noimbrie. Timp de trei ani s-a slujit intr-un locas improvizat, construit la marginea soselei, iar in anul 1993 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In actuala biserica, la care inca se mai lucreaza la pictura, se oficiaza slujbe din anul 200. Parintele paroh Vasile Vicovan ne-a spus ca ‘parohia Inaltarea Domnului CUG a fost infiintata in anul 1990, iar biserica actuala in care slujim noi a fost inceputa in anul 1993. Slujim aici din toamna anului 2000 cand am improvizat o catapeteasma. Cu timpul am adaugat cele necesare lacasului de cult – icoanele, catapeteasma si am mai adaugat un pridvor deschis la intrare. De asemenea, in anul 2004 am inceput pictura care inca nu este finalizata’. Desi in prezent se fac eforturi mari pentru terminarea lucrarilor de pictare a bisericii, o atentie sporita este acordata si proiectelor social-caritative. Parintele Vasile Vicovan ne-a mentionat principalele activitati derulate in acest sens: ‘Ca o realizare deosebita pe plan cultural, dar si in plan misionar, avem un cor cu tinerii din parohie, pe patru voci, la care sunt antrenati elevi din clasele a V-a, pana la studenti si absolventi. Avem numeroase activitati caritative care se adreseaza in special familiilor sarace din parohie si batranilor singuri si neajutorati. Aceste activitati sunt realizate atat cu ajutorul consiliului si comitetului parohial, dar si a tinerilor voluntari din parohie. De asemenea, la marile praznice desfasuram activitati social-caritative in parteneriat cu Scoala ‘Nicolae Iorga’. Parintele Vasile Vicovan ne-a vorbit si despre invitatii care au participat la hramul Bisericii ‘Inaltarea Domnului’ din Iasi, precum si despre programul liturgic: ‘Sarbatoarea Inaltarii Domnului este o dubla bucurie pentru parohia noastra, pentru ca praznuim hramul. Bucuria duhovniceasca este sporita si de participarea mai multor preoti slujitori. Am invitat pe parintele protopop Vilie Dorosinca, pr. prodecan Ion Vicovan si parinti din parohiile vecine. Au fost prezenti si multi credinciosi, care ne-au fost alaturi de-a lungul anilor si, de asemenea, au fost invitati toti credinciosii care au dorit sa ne fie alaturi la slujba Utreniei, Acatistului, Sf. Liturghii si pomenirea tuturor eroilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente