Mănăstirile Cârcea și Vodița din Mitropolia Olteniei își vor serba ocrotitorul

Două centre monahale din Mitropolia Olteniei își vor serba hramul săptămâna viitore, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare, marți 17 ianuarie. În Arhiepiscopia Craiovei sfântul va fi cinstit la Mănăstirea Cârcea, iar în Episcopia Severinului și Strehaiei la Mănăstirea Vodița.

Pașii pelerinilor se vor îndrepta săptămâna viitoare, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare, spre două centre monahale importante din Mitropolia Olteniei: Mănăstirile Cârcea și Vodița. An de an tradiția cinstirii sfântului a fost îmbogățită prin privegheri, Sfinte Liturghii arhierești și rugăciuni pentru tot sufletul creștinesc din Oltenia.

Rugăciuni în cinstea Sfântului Antonie în Dolj și Mehedinți

La Mănăstirea Cârcea, în județul Dolj, sărbătoarea Sfântului Antonie va începe de luni seara cu Vecernia, Litia și Privegherea. A doua zi, Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, va sluji Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul așezământ monahal de la Cârcea, închinat Sfântului Antonie cel Mare și praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, se află situat la mai puțin de 10 km de orașul Craiova, în direcția Coșoveni, Leu, Caracal. A fost temeluită în anul 1957, prin strădania familiei Cristofir, și sfințită, după 1989, de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei. Astăzi, funcționează ca mănăstire de maici, fiind condusă de monahia Eleonora Cristofir.

În Cetatea Băniei, Sfântul Antonie va fi cinstit în mod deosebit la Catedrala ‘Maica Domnului – Dudu’, ca cel de-al doilea hram. Aici credincioșii vor putea participa la Sfânta Liturghie, care va fi oficiată în sobor de preoți și diaconi, și se vor putea închina la icoana sfântului.

În Episcopia Severinului și Strehaiei, la Mănăstirea Vodița Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, protos fiind părintele Ioanichie Nicolaescu, starețul cinstitului așezământ.

Mănăstirea Vodița este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar în județul Mehedinți și totodată prima vatră mănăstirească din țara noastră administrată autonom (salmovlastie), după regulile Bisericii Orientale, stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Așezământul a fost întemeiat de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, între anii 1370 și 1372.

Comentarii Facebook


Știri recente