Mănăstiri sub Acoperământul Maicii Domnului în Episcopia Caransebeșului

La praznicul ‘Acoperământul Maicii Domnului’, Mănăstirea Călugăra și Mănăstirea Brebu își serbează hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, va poposi sâmbătă, 1 octombrie, în mijlocul obștii Mănăstirii Călugăra, unde va oficia, în altarul de vară al mănăstirii, Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”.

Ctitorul spiritual al Mănăstirii Călugăra este ieromonahul Alexie Nedici, care a fost și primul egumen al acesteia, urmând în timp ca mănăstirea să fie administrată fie de preoții parohi din Ciclova Montană, fie de viețuitori monahi. Lucrări de reparație și îmbunătățiri ale ansamblului monahal s-au făcut în anii 1862, construcția chiliilor, renovarea bisericii și pictarea în tehnica tempera de preotul Nicolae Popovici, precum și sculptarea iconostasului în 1942. Târnosirea bisericii restaurate în anul 2000 s-a făcut de către Mitropolitul Laurențiu al Ardealulului, la vremea respectivă episcop al Caransebeșului.

Duminică, 2 octombrie, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian, va cerceta obștea monahală a Mănăstirii Brebu. Cu această ocazie, va săvârși, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în paraclisul de vară al Mănăstirii Sfânta Liturghie.

Mănăstirea Brebu a luat ființă în anul 1997 din inițiativa administrației locale a comunei Brebu, precum și a credincioșilor din această comună. Terenul numit ‘Valea Popii’, necesar construirii unei așezări monahale, a fost cumpărat de mănăstire. Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii s-a pus în toamna anului 1997 de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului, pe vremea arhipăstoririi sale la Caransebeș, aceasta fiind definitivată și sfințită în anul 1999, prin osteneala monahiei Sofronia Crâșmar, dimpreună cu obștea monahală și ajutorul credincioșilor din localitățile Brebu, Soceni, Ezeriș, Cornuțel, Ruginosu și cu sprijinul oamenilor de bună credință din Reșița și Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente