Manastiri in haine de sarbatoare

Manastirea Moldovita are ca hram sarbatoarea Bunei Vestiri

Important monument al artei bisericesti moldovenesti, lacasul face parte din ansamblul manastirilor bucovinene pictate in exterior, avand ctitor pe domnitorul moldovean Petru Rares. Maica stavrofora Benedicta Tatulici, stareta Manastirii Moldovita, ne-a vorbit despre istoricul acestui asezamant monahal: ‘Manastirea Moldovita este una dintre cele mai vechi asezaminte monastice. Prima ctitorie a fost cea a lui Alexandru cel Bun din secolul XV, tot cu hramul Bunei Vestiri, iar Petru Rares, iubitor de arta si cultura, a construit aceasta manastire in 1532, cu hramul Bunei Vestiri. Manastirea Moldovita, cu picturi exterioare si interioare, incat avem si Acatistul Bunei Vestiri a Maicii Domnului zugravit pe peretele de vest, este considerata unica pe glob, prin aceste frumoase picturi, valori artistice, culturale si istorice’.

Manastirea Cotmeana, judetul Arges, isi sarbatoreste hramul

Cea mai veche biserica de manastire din sudul tarii este atestata documentar in anul 1386. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri ne-a oferit parintele staret Ioasaf Boiciuc: ‘Manastirea Cotmeana, din teritoriul judetului Arges, este cea mai veche biserica de manastire din Tara Romaneasca, 1386. Manastirea a fost inchisa 30 de ani, ca si multe alte manastiri, iar pe 29 august 1990 a fost redeschisa cu aprobarea Sf. Sinod si cu binecuvantarea episcopului Calinic. Dupa o perioada de peste doi ani a inceput sa se dezvolte manastirea din toate punctele de vedere: si duhovnicesc, si administrativ, si in ceea ce priveste obstea’. De asemenea, parintele staret Ioasaf Boiciuc ne-a vorbit si despre obiectele de cult de mare valoare care se pastreaza la Manastirea Cotmeana: ‘In cadrul manastirii s-a gasit o Evanghelie cu coperti de argint, un potir, un disc vechi, avem un clopot de pe vremea jupanului Dragomir, avem cateva cruci, avem cateva icoane praznicale, iar cu toate acestea urmeaza sa deschidem intr-un timp apropiat un muzeu’.

Manastirea ‘Buna Vestire’, judetul Bihor, se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost ridicat in anul 1937 de catre Armata Romana si a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului. Mai multe amanunte despre istoricul acestei manastiri ne-au fost oferite de catre maica stareta Pavelina Badila: ‘Biserica Manastirii ‘Buna Vestire’ a fost construita in anul 1937 de catre Armata Romana care, in perioada interbelica, a ridicat pentru romanii care locuiau in zonele puternic maghiarizate cate o biserica ortodoxa. Insa, vitregiile vremurilor au facut ca din toate aceste biserici, singura biserica a manastirii noastre sa ramana in paragina mai bine de o jumatate de secol, pana in anul 1998, cand, cu binecuvantarea PS Ioan Mihaltan, fostul episcop al Oradiei, s-a infiintat aceasta manastire de maicute cu hramul ‘Buna Vestire’. Biserica a fost renovata, s-a facut subzidire, a fost pictata, a fost inzestrata cu iconostas frumos, mobilier, dar si cu chilii. Manastirea noastra numara 12 maicute care se straduiesc sa indeplineasca si sa impleteasca munca cu rugaciunea, anul acesta sarbatorindu-se al 8-lea hram al manastirii noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente