Mănăstiri din Patriarhia Română care își serbează mâine hramul

O serie de așezăminte monahale din Patriarhia Română își serbează hramul mâine, 15 august, cu prilejul praznicului împărătesc al Adormirii Maicii Domnului.

Mănăstirea de la Techirghiol, stavropighie a Patriarhiei Române, este închinată Maicii Domnului. Așezământul monahal din Dobrogea a luat ființă prin grija Patriarhului Miron Cristea, care, în 1928, a cumpărat în stațiunea Techirghiol o vilă unde a fost înființat un sanatoriu pentru cler. În perioada 1965-1967, Patriarhul Justinian a hotărât renovarea și extinderea sanatoriului, ridicând încă un etaj pe latura dreaptă a edificiului, iar zece ani mai târziu, au fost ridicate alte două corpuri de clădire așezate perpendicular, unde astăzi se află chiliile monahiilor și trapeza mănăstirii.

Mănăstirea Putna o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Potrivit tradiției, aici a existat o vatră sihăstrească cu mult timp înainte ca Sfântul Voievod Ștefan cel Mare să zidească, în 1466, mănăstirea. Mănăstirea Văratic, care datează din anul 1785, își va serba, de asemenea, hramul. Hram este și la Mănăstirea Piatra Sfântă (Schitul lui Tărâță), din județul Iași, la Mănăstirea Bistrița și Schitul Draga, din județul Neamț, la Mănăstirea Cozancea și Mănăstirea Zosin, din județul Botoșani. În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este hram și la mănăstirile Rarău, Humor, Fetești, Schitul Orata și la Plutonița. În Episcopia Romanului, sunt în sărbătoare mănăstirile Tisa și Diaconești, iar în Episcopia Hușilor, există două mănăstiri în sărbătoare: Mălinești și Moreni.

Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, adăpostește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. De praznicul Adormirii, aici are loc cel mai mare pelerinaj din Transilvania.

Și Mănăstirea Rohia, din județul Maramureș, o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Mănăstirea a fost sfințită în 1926, de către vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan al Clujului, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit hramul mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente