Mănăstirea Voroneț a primit vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României

În cadrul vizitei începute în Bucovina, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat sâmbătă, 20 august, Mănăstirea Voroneț din județul Suceava, însoțit de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după ce, în prealabil, a vizitat Mănăstirea Humor.

După cum a relatat corespondentul Radio TRINITAS, Lucian Ducan, în biserica Mănăstirii Voroneț au fost înălțate rugăciuni de mulțumire, după care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a prezentat succint viața monahală de la acest așezământ.

În continuare, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care a subliniat valoarea de simbol a Mănăstirii Voroneț pentru creștinismul ortodox din România. De asemenea, Preafericirea Sa a făcut referire la frumusețea picturii din această mănăstire ca simbolistică a albastrului de Voroneț: „În mod deosebit această mănăstire se remarcă prin memoria vie pe care o poartă Domnitorului Ștefan cel Mare și duhovnicului său. Aici la Voroneț este locul unde se păstrează pictură în interior din timpul voievodului, ceea ce este o raritate. O pictură plină de măreție și de smerenie, de echilibru și de finețe. În plus, avem aici un îndemn la Liturghie cosmică și într-adevăr frumusețea albastrului de Voroneț cheamă verdele din natură și verdele translucid luminat de soare în Liturghie cerească. Voronețul ne arată prin albastrul lui, cel mai bine, cerul coborât pe pământ îmbrățișând toată lumea creată de Dumnezeu, natura, și de aceea omul creștin român îl simte pe Dumnezeu aproape”, a spus Preafericirea Sa.

Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488.

Comentarii Facebook


Știri recente