Manastirea Vladiceni are un nou staret

Parintele protosinghel Arsenie Butnaru a fost instalat ieri ca staret al acestui sfant lacas, de catre o delegatie a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, condusa de parintele arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din judetul Iasi. La ceremonie au mai participat parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele Metodie Oprica, staretul Manastirii Hlincea, si parintele Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia. Dupa Sf. Liturghie a fost citita decizia de instalare a noului staret, in fata obstii si a credinciosilor veniti in numar mare sa-l cunoasca pe parintele Arsenie. Va prezentam in continuare un frament din aceasta decizie citita de catre parintele arhimandrit Dosoftei Scheul: ‘Incepand cu data de 15 iunie 2007, protos. Butnaru Adrian Arsenie, avand functia de preot la Manastirea ‘Intampinarea Domnului’ – Catedrala mitropolitana din Iasi, ii inceteaza contractul de munca, insa va continua activitatea in functia de administrator al cantinei caminului monahal al Centrului eparhial Iasi, cu ½ norma, prin cumul de functii, pentru o perioada de trei luni. Incepand cu aceeasi data se numeste in postul de staret al Manastirii ‘Sf. Ioan Teologul’ – Vladiceni, Protopopiatul Iasi II. Ca staret va indeplini urmatoarele atributiuni: va prelua inventarul mobil si imobil al manastirii, se va ingriji ca toate bunurile sa fie inscrise in registrul de inventar al manastirii, se va stradui sa reintre in proprietatea bunurilor care au apartinut acestei manastiri, sa reconstituie actele privitoare la patrimoniul manastirii, va conduce manastirea, va coordona si supraveghea intreaga activitate gospodareasca si culturala a manastirii, precum si viata spirituala potrivit sfintelor canoane, pravilelor monahale, hotararilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si indrumarilor noastre, va supraveghea ca slujbele religioase sa fie savarsite conform tipicului si traditiei monahale, se va ocupa in mod deosebit de pregatirea calugarilor si fratilor pentru a-si insusi invatatura de credinta ortodoxa, va supraveghea respectarea disciplinei morale etc’.

In acelasi context, parintele arhimandrit Timotei Aioanei a prezentat celor de fata cateva repere din viata noului staret: ‘IPS Mitropolit Daniel a hotarat ca staretul acestei manastiri sa fie parintele Arsenie. El s-a imbracat intotdeauna in haina discretiei, o persoana care a iubit intotdeauna tacerea si care a lasat in jurul sau doar liniste, la Manastirea Sihastria, acolo unde a vietuit multi ani, dar si la Centrul eparhial Iasi, unde se afla din anul 1991. Parintele este originar din Iasi, iar parintii lui au ales drumul slujirii lui Dumnezeu, in manastire. Pentru un timp a fost ucenicul parintelui Cleopa, slujind in chilia parintelui vreme de cateva luni. Aici a fost tuns in monahism si a fost hirotonit diacon. A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, indata cu anul 1989, si apoi a absolvit Facultatea de Teologie de la Iasi, in anul 2001, tinand o teza de licenta la catedra de Spiritualitate. A fost hirotonit preot de catre IPS Mitropolit Daniel, in anul 1996. Bun slujitor si un om cu o mare discretie, cu altruism si daruire de sine pentru altii, parintele Arsenie a fost si este un model pentru tinuta lui eleganta, discreta si plina de bunatate’.

Reamintim ca in seara de 10 iunie a.c., fostul staret al Manastirii Vladiceni, protos. Meletie Cucoara, a trecut la cele vesnice, ceea ce a determinat alegerea unui nou staret pentru manastirea ieseana.

Comentarii Facebook


Știri recente