Manastirea Viforata il are ca ocrotitor pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Aceasta manastire, situata in comuna Aninoasa, judetul Dambovita, a fost ctitorita intre anii 1530-1532. Manastirea Viforata este renumita prin bogata colectie de obiecte de cult si de arta bisericeasca, precum si prin colectia de documente vechi. Stareta manastirii, maica Mihaela, ne-a spus care au fost principalele momente din istoria asezamantului: ‘Sfanta Manastire Viforata este fondata de Vlad al V-lea, in anul 1530. Initial, a fost inchinata Nasterii Maicii Domnului, dar am luat ca hram si pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, pentru ca in anul 1631 am primit o icoana a Sf. Mare Mucenic Gheorghe, o donatie a domnitorului Leon Tomsa. Aceasta icoana a fost luata la diferite expozitii si urma sa fie pastrata la Muzeul de Istorie din Bucuresti, dar in urma rugaciunilor Sf. Gheorghe am reusit sa o pastram la noi’.

Maica stareta Mihaela ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu bisericesc de la Manastirea Viforata: ‘Catapeteasma este realizarea unui mare sculptor, la 1864, din lemn de tei, imbracata cu foita de aur, bogat ornamentata, o imbinare de stil gotic si bizantin. Icoanele imparatesti sunt toate in argint, exceptie facand icoana Sf. Mare Mucenic Gheorghe care este imbracat in argint aurit’.

Maica Mihaela ne-a amintit si despre viata monahala de la Manastirea Viforata. De asemenea, este mentionat programul obisnuit al slujbelor si modul in care va fi sarbatorit hramul de anul acesta: ‘Manastire Viforata este o oaza duhovniceasca, unde sunt foarte multe maici in varsta, cele tinere fiind mai putine, ele ocupandu-se cu administrarea. Manastirea are 100 de vietuitoare, 2 preoti slujitori care fac slujba zilnic. Cu ocazia hramului, noi am facut invitatia IPS Nifon si slujba a inceput cu Vecernia, cu privegherea inchinata Sf. Gheorghe, iar sarbatoarea a continuat astazi cu Sf. Liturghie, dupa care a urmat o agapa pentru credinciosii care participa la Sf. Liturghie’.

Comentarii Facebook


Știri recente