Sfantul lacas a fost ctitorit intre anii 1530-1532. Manastirea Viforita este renumita prin bogata colectie de obiecte de cult si de arta bisericeasca, precum si prin colectia de documente vechi. Stareta manastirii, Maica Mihaela, ne-a spus care au fost principalele momente din istoria asezamantului: ‘Sfanta Manastire Viforata este ctitoria lui Vlad al V – lea, fondata la 1530-1532, inchinata Nasterii Maicii Domnului la 8 septembrie si Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Sfanta manastire a mai avut refaceri pentru ca in timpuri a fost avariata. Voievodul Matei Basarab, la 1638, o transforma in manastire pentru calugarite, initial a fost pentru calugari. La 1712-1713 isi aduce mare contributie voievodul martir Constantin Brancoveanu, care s-a ocupat de biserica si de chiliile sub forma de cetate. Dupa Constantin Brancoveanu, se ocupa banul Grigorie Brancoveanu, pentru ca a fost avariata de cutremurul de la 1802’. Maica Stareta Mihaela ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu bisericesc de la Manastirea Viforita: ‘Catapetasma foarte frumoasa este realizata dupa sculpurile din 1864 in stil gotic si bizantin, in foita de aur. Avem si icoanele imparatesti imbracate in argint, exceptie face icoana hramului, icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, care este in argint aurit, si este de la 1631, donatie a voievodului Leon Tomsa, este o pictura venetiana imbracata in argint aurit, executata de un grec, pe nume Mavros, cu lovituri de ciocan, fondul cu ornamente necesare pe marile inscriptii, foarte frumos lucrata, o bijuterie, dar este icoana facatoare de minuni pentru cei credinciosi. Noi avem mare evlavie la aceasta icoana. Orice credincios care cere ajutorul Sf. Gheorghe se indeplineste’.
Mitropolitul Basarabiei îşi serbează onomastica
Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, îşi serbează ziua onomastică de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie. IPS Petru s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul,…
PS Ioan Casian enumeră etapele prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului
Într-un mesaj transmis în Duminica Sfinţilor Români, Episcopul Ioan Casian al Canadei a vorbit despre trei etape prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului. El a explicat la începutul mesajului…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji de sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel, 29 iunie 2022, după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Mitropolitul Teofan: Să dăm prioritate rugăciunii inimii în raport cu rugăciunea buzelor
În Duminica Sfinţilor Români, Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei le-a făcut o serie de recomandări duhovniceşti credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de hramul Mănăstirii Bucium din Iași. „Lupta Bisericii a fost…
Prima slujbă în limba română în orașul bavarez Dachau
Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat sâmbătă prima slujbă ortodoxă în limba română din Dachau, în landul german Bavaria. Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat Vecernia la Gandenkirche („Biserica Harului”) din…