Mănăstirea Văratec își serbează astăzi al doilea hram

Biserica noastră îl pomenește astăzi pe Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, canonizat în ședința Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008, alături de alți sfinți nemțeni. Mănăstirea Văratec și-a serbat ieri, 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, primul hram, vechi de peste 200 de ani. Aseară a avut loc slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, care este al doilea ocrotitor al așezării monahale, iar astăzi, 16 august, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Tot astăzi, așa cum este tradiția, a avut loc și pomenirea ctitorilor, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat importanța pe care Biserica o acordă Sfinților Cuvioși: „În mod special sfintele mănăstiri acordă o atenție deosebită Sfinților Cuvioși și Sfintelor Cuvioase. Aceasta se datorează faptului că sfinții și sfintele, fiind detașați de lume, în viața monahală de obște au ajuns să găsească, cu greutăți multe, drumul care duce spre Împărăția lui Dumnezeu încă din această lume și oamenii au sesizat aceasta. Au început să alerge la mormintele lor sau chiar la ei, dacă erau încă în viață. Oamenii au simțit puterea rugăciunilor lor după moartea acestora. Astfel, aceste mari genii ale sfințeniei, precum Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, au intrat în conștiința Bisericii, Biserica a receptat evlavia poporului în ceea ce îi privește, i-a așezat în calendar și s-au rânduit sărbători binecuvântate, precum cea de astăzi, așezate întru pomenirea lor”, informează Radio TRINITAS.

Cuviosul Părinte Iosif s-a născut în jurul anului 1750, în localitatea Valea Jidanului din Transilvania. Acesta a cunoscut viața monahală din tinerețe, alegând să devină ucenic al Cuviosului Paisie Velicicovschi, pe când se afla la Mănăstirea Dragomirna. Cuviosul părinte a trecut la cele veșnice la 28 decembrie 1828, fiind înmormântat în pronaosul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ de la Mănăstirea Văratec.

Comentarii Facebook


Știri recente