Mănăstirea Topolnița își serbează mâine, 29 august, hramul

În fiecare an la 29 august, Biserica noastră dreptmăritoare prăznuiește „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. La această dată Mănăstirea Topolnița își serbează hramul.

Încă din ajunul hramului, numeroși pelerini vin la sfânta mănăstire, acolo unde, la altarul de vară amenajat în incinta Mănăstirii Topolnița, participă la slujba de priveghere (Vecernia Sfântului cu Litie), continuată apoi cu Slujba Utreniei.

În dimineața sărbătorii „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul” se va oficia slujba de sfințire a apei (Aghiasma Mică), după care, în jurul orei 09.00, cu emoție în suflet dar și cu aleasă bucurie duhovnicească, în prezența a numeroși credincioși, un ales sobor de preoți și diaconi îl va întâmpina pe Prea Sfințitul Episcop Nicodim, urmând a se săvârși la altarul de vară al Sfintei Mănăstiri, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Ca aducere aminte și prinos de recunoștință adusă ctitorilor, stareților și viețuitorilor, închinătorilor, donatorilor și binefăcătorilor acestei mănăstiri, adormiți întru dreapta credință, se va oficia apoi și o slujbă de pomenire.

*

Mănăstirea Topolnița este un sfânt așezământ monahal de călugări, cu viață de obște, sub stăreția părintelui arhimandrit Pavel Nicolăescu. Se află pe teritoriul comunei Izvoru Bârzii din județul Mehedinți. După tradiție, prima biserică a fost zidită aici de Sfântul Nicodim, în secolul al XIV-lea. Biserica actuală, în forma de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de Lupu Buliga – ,,ver căpitan de plai”. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” și Dima ,,Romanul”. Remarcabilă este tema ,,Judecata de Apoi”, pictată în fațada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

După secularizare (1863), schitul a fost părăsit și reînființat în 1930. În anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a făcut reparații parțiale și s-au reconstruit trei chilii. Mai târziu s-au executat reparații și restaurări, prin grija vrednicului de pomenire Î.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. În ultimii ani s-a construit un corp de chilii și un dig pentru prevenirea inundațiilor. Se cuvine să amintim și faptul că la data de 21 mai 1993 s-a sfințit biserica de lemn a mănăstirii, ce poartă hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente