Mânăstirea Tismana va găzdui al III-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din România

Mitropolia Olteniei va fi gazda celui de-al III-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din România, un eveniment cultural important ce va avea loc la Mânăstirea Tismana în perioada 10-13 noiembrie 2008.

Lucrările Congresului se vor deschide luni, 10 noiembrie, începând cu ora 18.00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a reprezentanților Patriarhiei Române, ai Guvernului României, ai Ministerului Culturii și Cultelor și ai Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului.

Întâlnirea de anul acesta va avea ca temă «Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie, izvoare ale teologiei ortodoxe», marcând astfel anul 2008 ca an jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii, și va reuni la masa de lucru decanii celor unsprezece Facultăți de Teologie din țară și peste 60 de profesori universitari și reprezentanți ai învățământului teologic universitar din România.

O prioritate a lucrărilor Congresului Facultăților de Teologie o constituie identificarea modalităților concrete de optimizare a activităților didactice universitare pentru a corespunde exigențelor misionare actuale ale Bisericii și reformelor structurale din învățământul universitar. De asemenea, se vor analiza rezultatele implementării hotărârilor primelor două Congrese Naționale și se vor stabili elementele unei noi strategii la nivelul planului de învățământ, al activităților de cercetare în domeniul teologiei.

«Teologia este comuniunea omului cu Dumnezeu și în același timp este modalitatea de a cunoaște pe Dumnezeu. Aceasta este viața veșnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis (Ioan 17, 3). Dar teologia este și știință a cunoașterii pentru că ne îndrumă spre Hristos, Cel ce este Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14, 6). Așadar, Congresul este o modalitate de comuniune eclezială atât a profesorilor, cât și a studenților și a tuturor celor care Îl iubesc pe Dumnezeu. Unindu-ne în sanctuarul lui Dumnezeu și al Sfântului Nicodim la Tismana, avem conștiința prezenței lui Dumnezeu în lume și în viața noastră», ne-a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

La finele lucrărilor se va emite un document final care va fi dat publicității.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei

Comentarii Facebook


Știri recente