Mănăstirea suceveană Slatina la începutul anilor ’50

La sfârșitul anului 1950, Securitatea suceveană intrase în alertă. Organele comuniste de represiune începeau să se confrunte cu o ‘problemă’ care nici nu anticipau că abia un deceniu mai târziu aveau să o lichideze. Noua ‘problemă’ a Securității era fenomenul duhovnicesc din mănăstirea voievodală a lui Alexandru Lăpușneanu. Obștea celor 30 de viețuitori, în frunte cu arhimandritul Cleopa Ilie, care urma rânduiala studită în rugăciune necontenită, post aspru și ascultare necondiționată, reprezenta noul model spiritual pentru creștinii însetați după izvorul de credință.

Slatina era noua academie duhovnicească a Moldovei. În documentele de arhivă se găsesc consemnările agenților Securității în cele mai mici detalii cu privire la amploarea pelerinajelor care se desfășurau pe drumul ce șerpuiește spre mănăstirea medievală, cum numeroși credincioși participau la înălțătoarele slujbe, acatiste, taine și spovedanii săvârșite de îmbunătățiții călugări precum Cleopa Ilie sau Paisie Olaru. Despre părintele Paisie se arăta cum după 5 zile de spovedanie continuă a fost nevoit ‘să fugă pe geam’, deoarece nu mai rezista. De asemenea, chiar potrivnicii Bisericii erau mișcați de profunzimea spirituală de la Slatina, în documente consemnându-se cum ‘toți comuniștii, miliția cu soțiile, au depus pomelnice ca să se pocăiască’, iar ‘șeful postului din Drăceni a dat vaca mănăstirii’. Faima vieții duhovnicești din această chinovie ajunsese atât de departe, încât era vizitată de pelerini din București, precum ‘ingineri, doctori, avocați, care servesc chiar la masa de obște. Vin chiar evrei care dau chiar pomelnice. Evreii din Tg. Neamț vin la Cleopa’.

În scurt timp, autoritățile de represiune au trecut la intimidări prin percheziții în întreaga mănăstire și arestări, părintele Cleopa fiind nevoit să se retragă în munți. Fenomenul duhovnicesc a continuat, însă, la o scară mai mică, după 1956 fiind reinițiat de ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor, egumenul de la Rarău. (Articol publicat în „Ziarul Lumina”, Ediția din data de 8 august 2011).

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…