Manastirea Stavnic isi serbeaza maine hramul.

Manastirea Stavnic din comuna Voinesti, judetul Iasi, are, de asemenea, hramul ‘Sfantul Mare Mucenic Dumitrie – Izvoratorul de Mir’.

Manastirea Stavnic se afla la 20km de orasul Iasi si este continuatoarea Schitului Vovidenia (Stavnic), situat in padurile ce imprejmuiau orasul Iasi in secolul al XVIII-lea. Acest schit cu hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului a fost ctitorit de catre medelnicerul Constantin Cucoranul, devenit ulterior vietuitor al acestei manastiri cu numele de monahul Calistru.

In anul 1766, urmasii ctitorului au inchinat acest schit Manastirii ‘Sfantul Spiridon’ din Iasi. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, biserica Schitului Stavnic a fost bombardata, ceea ce a dus in anul 1947, din cauza imposibilitatii restaurarii acesteia, la trecerea in patrimoniul Parohiei Slobozia, urmand ca aceasta sa o restaureze.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, cu binecuvantarea si purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, vechiul Schit Stavnic a renascut de aceasta data ca Paraclis Mitropolitan, purtand numele de Manastirea Stavnic si avand ca protector pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir.

In prezent in jurul bisericii se construieste un corp de chilii.

Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei va sluji Sfanta Liturghie din ziua de praznuire a Sfantului mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir in biserica Manastirii Stavnic.

Comentarii Facebook


Știri recente