Manastirea Sihastria isi va praznui maine hramul cu ocazia sarbatoririi Nasterii Maicii Domnului

Recunoscuta ca una dintre cele mai importante vetre de spiritualitate romaneasca, Manastirea Sihastria are ca hram sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Manastirea este situata in ‘Poiana lui Atanasie’, primul intemeietor al schitului Sihastria.

Manastirea Sihastria se afla la 22 de km de orasul Targu Neamt, fiind ctitorita de Episcopul Ghedeon de Husi in anul 1665.

In anul 1779, pe cand Manastirea Neamt era condusa de staretul Paisie Velicicovschi, Manastirea Sihastria a trecut sub ascultarea Manastirii Neamt. In anul 1821, manastirea este incendiata de catre turci, apoi intre anii 1870 – 1910 este parasita, fiind repopulata cativa ani mai tarziu. Incendiata de 2 ori si fiind parasita timp de 40 de ani, Manastirea Sihastria nu mai are in patrimoniul ei obiecte si odoare de pret, dar se remarca in mod deosebit prin icoanele pictate de monahul Irineu Potcenco.

In anul 1997, la data de 12 octombrie, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, si Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, au sfintit la Manastirea Sihastria noua catedrala, ce s-a zidit in incinta manastirii, cu hramul Sfanta Teodora de la Sihla. Aici se intentioneaza a fi aduse moastele sfintei de la Manastirea Pecersca – Ucraina.

Alaturi de alti cuviosi monahi, la Manastirea Sihastria s-a nevoit, in perioada 1929 – 1998, si Parintele Ilie Cleopa, considerat unul din cei mai mari duhovnici din sud-estul Europei, care a trecut la cele vesnice in luna decembrie a anului 1998.

Mai multe amanunte despre istoricul Manastirii Sihastria ne-a oferit Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam, Exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staretul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi: ‘Manastirea Sihastria isi are inceputul in secolul al XVIII-lea, fiind un schit al Manastirii Secu. Manastirea Sihastria a fost ctitorita de Episcopul Ghedeon de Husi intre anii 1738-1740. Manastirea Sihastria a avut de suferit de pe urma cuceririlor turcesti din anul 1821, fiind refacuta pe la anul 1824 din piatra si caramida, construindu-se totodata si un corp de chilii. La inceput, manastirea fiind schit a avut vietuitori putini, dar cu timpul numarul monahilor a crescut si manastirea si-a dobandit autonomia in timpul staretiei Parintelui Arhimandrit Cleopa Ilie. Ca asezare monahala este o manastire mult mai veche. Acum este o manastire mare si ca obste monahala, dar si ca organizare si asezare monahal, avand mai multe schituri in subordine, cel mai cunoscut dintre ele fiind Schitul de la Sihla care este in preajma Pesterii ‘Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla’, sfanta care s-a nevoit aici in secolul al XVIII-lea.’

De hram, in seara zilei de 7 septembrie va fi oficiata slujba Privegherii, iar in dimineata zilei de 8 septembrie se va savarsi slujba Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente