Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul.

Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ a fost costruita de catre voievodul Vasile Lupu intre anii 1637-1639. Mitropolitul Varlaam a sfintit aceast sfant locas la data de 6 mai 1639. Aici, in partea de nord a pronaosului odihnesc osemintele familiei ctitorului, iar in peretele sudic au fost depuse osemintele domnitorului Dimitrie Cantemir (1710-1711) si ale domnitorul Principatelor Romane Unite Moldova si Tara Romaneasca Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Aici au fost asezate in anul 1641 moastele Sfintei Cuvioase Parascheva cea Noua care ulterior au fost mutate in anul 1889 in Catedrala Mitropolitana.

Tot in cadrul acestei manastiri a functionat o Tipografie si Colegiul lui Vasile Lupu, temelia viitoarei Academii Domnesti.

In anul 1997 a fost asezata in incinta manastirii statuia celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu, care a locuit o perioada aici.

Mai multe detalii despre aceasta manastire ne-a oferit Parintele Arhimandrit Clement Haralam – Exarh administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staretul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’: ‘De la data de 26 mai 1904, cand s-a resfintit, dupa marea restaurare facuta in timpul regelui Carol I, biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ a fost declarata muzeu. Biserica a avut un gard imprejmuitor de jur imprejurul bisericii, pe trotuar, incat nu se putea de zidurile bisericii. Apoi, acel gard a fost desfiintat, facandu-se gardul imprejmuitor al curtii manastirii. Manastirea a avut chiar paza militara. O scurta perioada de timp a fost biserica de parohie, nestiindu-se faptul daca s-au oficiat botezuri sau cununii. In timpul perioadei comuniste, biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ a functionat ca muzeu, dovada fiind faptul ca fresca principala a restaurarii cu chipurile regelui Carol I si al reginei Elisabeta au fost acoperite si repictat un moment de la Sinodul de la Iasi din anul 1642. Biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ a fost construita in doar 4 ani: 1635-1639, urmand ca in anul 1640 sa fie ridicata clopotnita. In anul 1641 au fost aduse moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Mobilierul a fost donatia familiei regale. Din vechiul mobilier se mai pastreaza doar o icoana cu Sfintii Trei Ierarhi din catapeteasma, care se gaseste in muzeu. Deci restaurarea de la anul 1900 a fost integrala: catapeteasma a fost facuta din marmura de Carara, iar usile imparatesti si cele diaconesti sunt din lemn placat cu metal, alama aurita. Suporturile pentru citit, stranele, sunt facute din bronz aurit. Ceea ce este mai important din fresca este tabloul votiv al domnitorului Vasile Lupu cu familia. Le spun celor interesati ca bisericile sunt inchinate Prea Sfintei Treimi, dar aceasta biserica este patronata de Sfintii Trei Ierarhi, treimea pamanteasca, care ocroteste la randul ei trei domnitori cu semnificatie pentru tara noastra si Biserica: domnitorul Vasile Lupu – iubitorul de frumos, domnitorul Dimitrie Cantemir – marele om de cultura moldovean si nu in cele din urma Alexandru Ioan Cuza – iubitorul de unitate.’

Cu prilejul hramului, la Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi s-a oficiat astazi, incepand cu orele 09.00, slujba Sfintei Liturghii la care au participat si parintii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi.

Sfanta Liturghie a fost transmisa in direct de postul de Radio Trinitas.

Comentarii Facebook


Știri recente