Mănăstirea ‘Sfântul Teodosie de la Brazi’ din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în sărbătoare

Mănăstirea ‘Sfântul Teodosie de la Brazi’ din Panciu, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, este astăzi, 22 septembrie, în sărbătoare. A fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică și se va desfășura și un festival creștin dedicat sfântului ale cărui moaște se află la mănăstirea vrânceană.

Sărbătoarea a început ieri seară, când a fost oficiată slujba de Priveghere, după care Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, au pus piatra de temelie a unei noi biserici, informează „Ziarul Lumina”. Totodată, credincioșii se închină la moaștele Sfântului Teodosie, care au fost scoase în baldachinul din curtea așezământului monahal. ‘Biserica era absolut necesară deoarece Paraclisul ‘Nașterea Maicii Domnului’ în care se slujește în prezent este neîncăpător. Această biserică va avea hramul ‘Pogorârea Duhului Sfânt și Sfântul Ierarh Teodosie”, a declarat maica stareță Eusebia Tașcă.

Sfântul Ierarh Teodosie să ne fie tuturor îndemn pentru sporirea în rugăciune, în răbdare și mai ales în dragostea față de Dumnezeu și de semeni. Sfântul Ierarh Teodosie să ne fie îndemn pentru ajutorarea celor care zidesc Casă lui Dumnezeu pe pământ”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu ocazia hramului, după cum ne informează TRINITAS TV.

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a ținut, de asemenea, un cuvânt astăzi, 22 septembrie, și a spus că „Astăzi este împreună cu noi ierarhul atât de drag nouă, Sfântul Teodosie de la Brazi, cel care cu sufletul este în cer și slujește la Liturghie arhierească împreună cu îngerii și cu arhanghelii, iar cu trupul lui sfințit este în mijlocul nostru prin sfintele sale moaște”.

Festival religios dedicat Sfântului Teodosie

Cu ocazia hramului va avea loc și un festival religios dedicat Sfântului Ierarh Teodosie, la care vor participa elevi din ciclul gimnazial și liceal din județul Vrancea. Concursul cuprinde patru secțiuni. Una de creație literară și eseu și o secțiune de artă creștină, la care tinerii pictează icoane pe sticlă, pe lemn, pe pânză sau grafică. O altă secțiune este cea de cântec de toacă, în cadrul căreia tinerii își demonstrează abilitățile, și încă o secțiune de cântec religios.

Obiectivul secțiunii ‘Creație literară’ îl reprezintă stimularea creativității copiilor în scop duhovnicesc, evaluarea stadiului de pregătire și promovare a performanțelor elevilor în spațiul cultural românesc și încurajarea elevilor cuprinși în alte proiecte și diferite cercuri sau cenacluri literare, cum ar fi și proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’. Tema concursului la secțiunea ‘Creație literară’ este ‘Sfinții romani – mărturisitori ai dreptei credințe’.

‘La secțiunea ‘Artă creștină’, obiectivele sunt realizarea alternării educației plastice cu educația moral-religioasă la nivelul actului creativ, structurarea modalităților originale și tradiționale ale trăirii creștine rezultate în iconografie, precum și realizarea unei confruntări estetice și transfer de informații creative al tinerei generații’, a explicat părintele consilier Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Obiectivul secțiunii de toacă este însușirea unor deprinderi care sunt uitate în ultima vreme, iar obiectivul secțiunii ‘Cântec religios’ este formarea de deprinderi practice ale muzicii bisericești, preluarea și cunoașterea tradiției românești în domeniu și dezvoltarea simțului religios față de cântarea omofonă în biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente