Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava și-a serbat hramul

Credincioșii din Suceava și din localitățile limitrofe au participat astăzi, 2 iunie, la hramul Catedralei arhiepiscopale din Suceava, ocrotită de Sfântul Ioan cel Nou. Programul liturgic a început miercuri seara cu slujba Privegherii. În această dimineață, Sfânta Liturghie săvârșită de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost precedată de Acatistul Înălțării Domnului. La momentul împărtășirii foarte mulți credincioși care s-au pregătit prin Taina Sfintei Spovedanii și copiii de la Grădinița ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’, patronată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au primit Sfânta Împărtășanie.

După cum ne-a relatat arhim. Bartolomeu Chira, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, la final a fost oficiat Parastasul pentru eroii neamului. În cuvântul de învățătură adresat cu prilejul sărbătorii, IPS Pimen a vorbit despre Evanghelia Praznicului, despre viața Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava și despre eroii neamului care s-au săvârșit pe câmpurile de luptă.

„IPS Pimen a vorbit despre virtutea răbdării și a credinței Sfântulului Ioan cel Nou, care ne sunt de mare folos nouă tuturor, astăzi. De asemenea, ierarhul nostru a remarcat că eroii neamului nostru sunt modele de curaj, răbdare și eroism pentru noi toți”, a relatat arhim. Bartolomeu Chira.

Pelerinaj la izvorul Sfântului Ioan

A urmat procesiunea cu prapuri, cruci și icoana Sfântului Ioan cel Nou la izvorul Ocrotitorului Sucevei, unde în fiecare an se săvârșește Agheazma mică. Pe parcursul procesiunii s-a cântat troparul ‘Mântuiește, Doamne, poporul tău’ și troparul Sfântului. După ce au fost stropiți cu apă sfințită, oamenii au primit anaforă și au fost miruiți. Va urma în această seară, în incinta Cetății de Scaun a Sucevei concertul ‘Cântece și poezii românești’. La eveniment va participa și IPS Pimen, însoțit de preoții consilieri și de protopopi. Concertul se va încheia cu un recital al elevilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Mitropolit Dosoftei’ din Suceava’.

Sărbătoarea hramului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava are loc, prin tradiție, la 24 iunie, ziua în care moaștele Sfântului au fost aduse la Suceava. Miile de credincioși, în frumosul port național, aduc spice de grâu, flori de câmp, crengi de tei și de brad. Pelerinajul începe în dimineața zilei de 23 iunie, când sfintele moaște sunt scoase din biserică și depuse pe un baldachin în curtea mănăstirii. Credincioșii se închină cu evlavie, iar seara are loc slujba privegherii. Dimineața are loc slujba Aghezmei mici, apoi se oficiază Sfânta Liturghie. Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, alături de cel al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, constituie una dintre cele mai importante sărbători religioase ale românilor din ținutul Moldovei.

Comentarii Facebook


Știri recente