Manastirea ‘Sf. Treime’ din Eghina – locul de unde vin moastele Sf. Ierarh Nectarie

Numele Sfantului Ierarh Nectarie, vindecatorul de boli, este strans legat de Manastirea ‘Sf. Treime’ din insula Eghina, Grecia, lacas care adaposteste moastele sfantului. Biserica veche a manastirii a fost ridicata chiar de catre Sf. Ierarh Nectarie, intre anii 1906-1908, iar langa aceasta biserica s-a amenajat un paraclis in care se afla moastele sfantului. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la corespondentul postului de radio Trinitas in Grecia, parintele Petru Sidoreac: ‘Biserica manastirii este inchinata Sf. Treimi, ridicata de Sf. Nectarie intre 1906-1908, pe ruinele unei alte biserici mai vechi inchinata Izvorului Tamaduirii. In momentul de fata, intr-o margine a Bisericii ‘Sf. Treime’ s-a adaugat un mic paraclis, care face corp comun cu biserica mare, in care sunt adapostite moastele Sf. Nectarie. Este vorba de doua racle: in una se afla capul sfantului, iar in cealalta sunt restul moastelor, din care o parte au fost daruite la diferite biserici si manastiri din Grecia si din strainatate’.

Parintele Petru Sidoreac ne-a vorbit si despre biserica noua, precum si despre cele patru hramuri ale asezamantului monahal care poarta hramul Sfantului Ierarh Nectarie: ‘La aceasta manastire se poate vorbi de inca o biserica inchinata Sf. Nectarie, o biserica de mari dimensiuni, foarte frumoasa, cu doua etaje, avand 51 de metri inaltime. La aceasta biserica se aduna foarte multa lume. La manastirea aceasta exista patru hramuri: Sf. Treime, Izvorul Tamaduirii, plecarea la Domnul a Sf. Nectarie (9 noiembrie) si mutarea moastelor Sf. Nectarie (3 septembrie)’.

De asemenea, parintele Petru Sidoreac ne-a mentionat si chiliile din cadrul asezamantului monahal din Eghina, chilii care dateaza din timpul Sfantului Ierarh Nectarie si care pastreaza obiecte personale ale acestui sfant: ‘In insula Eghina, unde se afla Manastirea ‘Sf. Nectarie’, pelerinul gaseste chiliile care s-au construit in vremea sa, inclusiv chilia in care s-a nevoit Sf. Nectarie, atunci cand, fiind mitropolit, s-a retras in anul 1908, la manastire. Chilia sa este un loc de mare asceza, in care se pastreaza obiecte personale, deci care au apartinut Sf. Nectarie, constand in imbracaminte, incaltaminte, icoane, precum si icoana cea mare si vestita a Maicii Domnului, inaintea careia facea rugaciuni Sf. Nectarie’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…