Manastirea ‘Sf. Ioan cel Nou’ de la Suceava isi sarbatoreste al doilea hram

Biserica Manastirii de calugari ‘Sf. Ioan cel Nou’ de la Suceava il are ca ocrotitor pe Sf. Mare Mucenic Gheroghe, purtatorul de biruinta. Ctitorita in anul 1514 de catre Bogdan al III-lea, fiul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, biserica a avut menirea de a fi Catedrala mitropolitana. Spre deosebire de celelalte manastiri, asezamantul are o randuiala adecvata Catedralelor mitropolitane. Mai multe detalii despre aceasta ctitorie ne-a oferit parintele Nicodim de la Manstirea ‘Sfantul Ioan cel Nou’ de la Suceava: ‘A fost construita de fiul lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea, zis si ‘cel orb’, si terminata de Stefanita Voda, fiul lui Bogdan al III-lea. A fost inceputa la 1514 si terminata la 1522, si a fost facuta cu scopul de a deveni biserica mitropolitana pentru ca cea veche, de la Mereuti, devenise neincapatoare pentru numarul populatiei din targul Sucevei, mai cu seama la hramuri sau la sarbatorile mari, cand taranii din jurul orasului veneau la Sf. Ioan’.

La aceasta manastire se afla moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava si tot la acest sfant lacas este pastrat si depozitul de carte veche romanerasca din judetul Suceava. De asemenea, biserica manastirii este renumita prin arhitectura, dar mai ales prin pictura ei. ‘Cel mai important aspect este pictura, apoi arhitectura ei, si acum este foarte importanta pentru prezenta moastelor Sf. Ioan cel Nou in biserica Catedralei. Biserica a fost impodobita cu pictura la 1534, in vremea lui Petru Rares. Pictura exterioara in cea mai mare parte s-a pierdut, iar cea interioara este in curs de restaurare, fiind deja in patrimoniul UNESCO. Concureaza cu pictura de la Voronet, de la Sucevita, de la Moldovita’, a marturisit parintele Nicodim.

Parintele Nicodim ne-a vorbit si despre alte obiecte de mare valoare care se afla in patrimoniul Manastirii ‘Sf. Ioan cel Nou’ de la Suceava: ‘Argintul in care este imbracata racla sfantului, pe care se afla 12 scene din viata sfantului, dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, mai avem carti vechi si o cruce veche la Sf. Ioan’.

Comentarii Facebook


Știri recente