Mănăstirea Sf. Ilie Paltinul din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului își va sărbători hramul

Miercuri, 20 iulie, în ziua de cinstire a Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul, mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul își va sărbători hramul, potrivit eparhiaargesului.ro. Cu această ocazie Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească în acest așezământ monahal construit în zona Piscul Negru, pe Transfăgărășan, la o altitudine de 1200 m.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de chiriarhul locului în anul 1993,lucrările fiind desfășurate permanent sub atenta supraveghere a acestuia.

În ziua de 27 februarie 2011 s-a împlinit un vis prin numirea unui nou stareț în persoana părintelui Cecală Nelu Nicodim și a unei obști monahale, toți provenind de la mănăstirea Slănic.

În prezent responsabilitatea definitivării lucrărilor aparține Sectorului Economic și Construcții coordonat de P.C Consilier Caliopie Cristian Ichim.

În acest sens urmează să fie executată pictura din interiorul bisericii și vor fi terminate lucrările începute la noul corp de chilii destinat obștii monahale, preoților din eparhie și pelerinilor.

Drumul către cabana Bâlea fiind tranzitat de foarte mulți turiști se poate spune că mănăstirea Sf. Ilie Paltinul se încadrează între cele mai importante așezăminte monahale din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, fiind inclusă în circuitul turismului ecumenic.

Din anul 1972, sărbătoarea închinată Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul are o importanță deosebită pentru Sectorul Energetic Național fiind declarată Ziua Energeticianului.

Statuată ca atare prin decretul nr. 507 / 1972, este una dintre puținele sărbători ținute de breslele din România fiind precedată, în toată țara, de o manifestare numită, ‘Trofeul energeticianului’.

Evenimentul stă sub semnul patronului spiritual, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, cunoscut ca fiind cel care stăpânește fulgerele.

Comentarii Facebook


Știri recente