Mănăstirea Săraca din județul Timiș își va serba hramul

Cu prilejul praznicului „Schimbării la Față”, luni, 6 august 2012, Mănăstirea Săraca din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei își va sărbători hramul, informează site-ul mitropolia-banatului.ro.

Mănăstirea Săraca, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, este așezată în localitatea Șemlacul Mic, la o distanță de 67 de kilometri sud de Timișoara.

Originea acesteia nu se cunoaște cu certitudine. După unii istorici, ar data din secolele XIII-XIV; alți cercetători, pornind de la vechiul strat de pictură, susțin că mănăstirea a fost zidită în secolele XVI-XVII. Din analiza documentelor istorice, reiese că între anii 1270-1271 mănăstirea desfășura o bogată activitate. Informații suplimentare datează de la începutul secolului al XV-lea, când superiorul călugărilor franciscani raporta că mănăstirea este o apărătoare a „schismaticilor”.

În 1865, mănăstirea se găsea în paragină. În 1934 ajunge sub oblăduirea Episcopiei Caransebeșului, iar mai târziu sub aceea a Arhiepiscopiei Timișoarei. Din 1948 și până în 1987 a fost utilizată de parohia Șemlacu Mic.

În anul 1987, la stăruința Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae Corneanu așezământul și-a redobândit statutul de mănăstire, fiind complet restaurat și așezat cu bună stare de funcționare.

FOTO: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente