Manastirea Razboieni are ca ocrotitori pe ‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’.

Manastirea Razboieni este situata in localitatea care ii poarta numele, din jud. Neamt. Cronicarul Grigore Ureche scrie ca, dupa marele razboi din vara anului 1476, domnitorul Stefan cel Mare al Moldovei a strans trupurile mortilor sai, de pe campul de lupta, si a facut cu ele o movila. Pe urma a zidit deasupra oaselor o biserica intru pomenirea sufletelor lor.

In secolul al XIX-lea s-au adaugat bisericii doua turnuri si un pridvor care in anul 1973 odata cu refacerea bisericii, au fost indepartate. In anul 1959 manastirea a fost desfiintata in urma unui decret de stat.

In anul 1990, cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si cu aprobarea Ministerului Cultelor, a fost redeschis Schitul Razboieni. Schitul primeste statut de manastire in anul 1994, si este asezata ca stareta, Maica Olimpiada Neagu.

In anul 1998, din motive de sanatate, Maica Olimpiada se intoarce la Manastirea Varatec si este numita ca stareta, Maica Acachia Caus.

In prezent manastirea are o obste de 30 de monahii si surori. Din anul 2000 obstea Manastirii Razboieni are ca duhovnic pe ieromonahul Daniel Macovei. Situata pe o muchie de deal, in stanga paraului Valea Alba, biserica de la Razboieni este o marturie a luptei pentru apararea fiintei nationale si spirituale a neamului romanesc.

Mai multe amanunte despre istoricul Manastirii Razboieni ne-a oferit Parintele Ioan Dogaru – protopop al Protopopiatului Targu Neamt: ‘Manastirea Razboieni dateaza din anul 1496, fiind construita la 20 ani dupa Lupta purtata cu turcii de catre Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant in anul 1476. Este o biserica zidita in stil gotic imbinata cu elemente moldovenesti. Biserica este construita fara turle si fara abside laterale, cu un plan dreptunghiular boltit. In prezent, Manastirea Razboieni are in jur de 30 de monahii si surori, ziua liturgica incepand cu orele 15.00 cu Vecernia, continuandu-se cu Miezonoptica si Utrenia, pentru ca in fiecare dimineata sa fie savarsita Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Manastirea Razboieni rascoleste inimile tuturor romanilor si intareste contiinta indatoririlor evlavioase pe care fiecare roman le are in fata neamului romanesc si fata credinte crestina ortodoxa.’

Comentarii Facebook


Știri recente