Manastirea Razboieni are ca ocrotitori pe ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’

Manastirea Razboieni este situata in localitatea care ii poarta numele, din judetul Neamt. Cronicarul Grigore Ureche scrie ca dupa marele razboi din vara anului 1476, domnitorul Stefan cel Mare al Moldovei a strans trupurile mortilor sai, de pe campul de lupta, si a facut cu ele o movila. Pe urma a zidit deasupra oaselor o biserica intru pomenirea sufletelor lor. In anul 1959 manastirea a fost desfiintata in urma unui decret de stat. In anul 1990, cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si cu aprobarea Ministerului Cultelor, a fost redeschis Schitul Razboieni, care a primit statut de manastire in anul 1994. Maica Acachia Caus, stareta manastirii, ne-a oferit detalii: ‘Biserica Manastirii Razboieni este construita in anul 1496, la 20 de ani de la lupta care a fost la Valea Alba. La inceput, biserica nu a functionat ca manastire, ci a fost o biserica pentru pomenire. Osemintele ostasilor care au fost gasite pe campul de lupta au fost aduse aici unde este bisericuta, si dupa aceea s-a ridicat biserica. Manastire a devenit la 1730, la inceput de calugari, iar in timpul lui Veniamin Costachi s-au luat calugarii si au fost dusi la alta manastire, si s-au adus maici de la Varatec si de la Agapia. La 1959, cand a fost decretul 410 ce viza desfiintarea de manastiri, a ramas ca parohie pana in 1990, cand, la initiativa maicii starete Nazaria de la Varatec, s-a reinfiintat manastirea’.

Maica Acachia ne-a vorbit si despre cele cateva obiecte de cult cu valoare de patrimoniu aflate la Manastirea Razboieni, dintre care se remarca o icoana cu Sfanta Ana din secolul al XVI-lea: ‘Avem o icoana cu Sfanta Ana care este in pronaos, din secolul al XVI-lea, fiind pictata Sfanta Ana pe o parte si Maica Domnului pe cealalta parte. Pe urma, sunt icoanele de pe catapeteasma, care sunt din secolul al XVIII-lea. O alta parte din icoane a fost dusa la alte manastiri, din pricina decretului comunist. Avem icoane la Slatina, lucruri de valoare, iar la Varatec avem doua icoane din catapeteasma veche care sunt in muzeul Manastirii Varatec’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…