Manastirea Ramet isi sarbatoreste pe 29 iunie sfintii patroni, iar pe 30 iunie ctitorii

Duminica, 29 iunie 2003, si Luni, 30 iunie 2003, Manastirea Ramet, din inima Transilvaniei, isi praznuieste indoitul hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel si ctitorul ei, Sfantul Ierarh Ghelasie.

Manastirea Ramet este una dintre cele mai vechi asezaminte ortodoxe monahale din Ardeal. Biserica veche, cu hramul Izvorul Tamaduirii, dateaza din anul 1214, iar pictura care se mai pastreaza pana astazi este din sec. al XIV-lea.

Textul inscriptiei care afirma existenta Arhiepiscopului Ghelasie, canonizat de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a doua zi dupa sfintirea bisericii noi, la 30 iunie 1992, ne arata ca exista viata religioasa organizata pe aceste locuri inca inainte de sec. al XIV-lea.

Sfantul Ierarh Ghelasie a fost intemeietorul si egumenul manastirii, un om cu viata sfanta, cu ravna intru propovaduirea cuvantului Evangheliei si cu multa dragoste fata de pastoritii sai. Sfintele sale moaste, descoperite in chip minunat in urma de mai bine de o jumatate de veac, au savarsit multe bvindecari in randul credinciosilor care s-au rugat lui.

La Manastirea Ramet exista din anul 1762 o scoala, traditie care se mai pastreaza si astazi.

La praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel va participa si Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, slujind la slujba Privegherii din aceasta seara si la Sfanta Liturghie de maine.

Comentarii Facebook


Știri recente