Mănăstirea Radu Vodă din București și-a sărbătorit hramul

Peste 1000 de credincioși au participat, în această dimineață, la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, închinată Sfântului Nectarie Taumaturgul, ocrotitorul așezământului monahal. Credincioșii au venit de le primele ore ale dimineții pentru a se închina sfintelor moaște ale Sfântului Ierarh, scoase în curtea Mănăstirii, informează Radio TRINITAS.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în acest așezământ monahal, de un sobor de trei ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul care a vorbit credincioșilor despre viața și minunile Sfântului Nectarie.

„Sfântul Nectarie a avut foarte multe virtuți, dar virtutea cea mai mare pentru care s-a învrednicit de harul lui Dumnezeu și de darul facerii de minuni, a fost smerenia. El a fost episcop sau mitropolit cu eparhie doar câteva luni. De aceea, nu a fost păstor în sensul clasic al cuvântului. Nu a avut o turmă a sa, însă oile turmei lui Hristos de pretutindeni au recunoscut în el pe urmașul Păstorului Celui Bun, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De aceea, Sfântul Nectarie încă din anii 50-60 este cinstit în toate continentele lumii”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum informează TRINITAS TV.

Sfântul Nectarie este cunoscut mai ales ca un sfânt taumaturg, vindecător al uneia dintre cele mai cumplite boli: cancerul.

„Spre sfârșitul vieții Sfântul Nectarie s-a îmbolnăvit. A făcut cancer de prostată și boala aceasta cruntă, într-o perioadă în care nu existau tratamente, l-a chinuit amarnic. Pentru răbdarea și tăria cu care el a suferit această boală, Dumnezeu i-a dăruit, după moarte, darul vindecării cancerului și darul încurajării celor care suferă de această boală ca să treacă cu optimism și nădejde peste această cumplită încercare a vieții”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

La finalul Sfintei Liturghii, un cuvânt de învățătură a ținut și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

„Sfântul Nectarie nu a fost înțeles întocmai bine și corect de unii dintre contemporanii săi. Cu toate acestea, Sfântul Nectarie nu a disperat și și-a pus nădejdea în Dumnezeu. Cinstea care i se acordă Sfântului Nectarie este o cinstire care se dă ca un adaos de mângâiere pentru Sfântul care a suferit în viața cea de toate zilele”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul vor fi introduse în Biserica Mănăstirii după ce ultimul pelerin se va închina.

Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul a fost canonizat de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice în anul 1961, cu data de prăznuire la 9 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…