Mănăstirea Radu Vodă are un nou centru

În cadrul evenimentelor dedicate prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, miercuri-seară a fost sfințit și inaugurat Centrul cultural-social ‘Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina’ al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina, la care au participat ierarhi, arhimandriți, monahi, preoți consilieri și profesori, precum și elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din București. De asemenea, a fost binecuvântată și noua raclă în care se vor păstra odoarele Sfântului Ierarh Nectarie ale Mănăstirii Radu Vodă. ‘Vă mulțumim tuturor și felicităm pe părintele stareț și pe toți cei care au contribuit ca această clădire veche să fie consolidată, renovată și dotată cu mobilier nou, cu tot ceea ce este necesar pentru a funcționa un centru. Această mănăstire este una voievodală și era nevoie să aibă și spații de cazare pentru cei care participă aici la pelerinaje și în special la unele simpozioane și conferințe. Vă felicităm și sperăm că aceasta reprezintă o etapă nouă în viața mănăstirii, și anume se vor întări aici evlavia, spiritualitatea față de Sfântul Nectarie și, în același timp, pe lângă un cult dezvoltat, va fi și o cultură creștină mai intensă. Trebuie să unim totdeauna cultul cu o deosebită cultură creștină’, a arătat Preafericirea Sa.

După slujba de sfințire au fost acordate distincția de vrednicie Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’ starețului Mănăstirii Radu Vodă din București, arhimandritul Nectarie Șofelea, și Diploma ‘Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou’ inginerului Dănilă Costică, ‘pentru bunăvoința arătată față de această mănăstire’. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit noului centru o icoană cu chipul Sfântului Nectarie și noile apariții editoriale cu viața și acatistul Sfântului Ierarh de la Eghina, iar celor prezenți câte o iconiță cu chipul ocrotitorului centrului. Tot centrului au fost dăruite de către IPS Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina icoana Sfântului Ierarh Nectarie, una dintre primele reprezentări ale sfântului, obiecte personale din camera ierarhului de la Eghina, o medalie ce a fost emisă cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea Sfântului Nectarie și reproduceri ale icoanelor din catapeteasma bisericii mari de la Eghina. În semn de mulțumire și prețuire, starețul Mănăstirii Radu Vodă a oferit câte un epitrahil și un omofor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Înalt Preasfințitului Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina.

Centru pentru simpozioane, expoziții și alte activități

Centrul cuprinde o sală de recepție, o sală de conferințe, o sală de consiliu, 15 camere de cazare (12 camere duble și 3 single), o bibliotecă și o sală de mese. Clădirea centrului a fost ridicată între anii 1975 și 1977, din inițiativa patriarhului Justinian Marina, fiind terminată în 1978, în vremea păstoririi patriarhului Iustin Moisescu. Clădirea a adăpostit între 1978 și 1990 internatul studenților teologi din București, apoi din 1990 până în 2011 internatul elevilor seminariști.

În acest an au fost executate ample lucrări de renovare și dotare a imobilului, înființându-se astfel noul centru cultural-social ‘Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina’.

Comentarii Facebook


Știri recente