Biserica manastirii este ctitoria voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Sfintirea lacasului de cult s-a facut la data de 3 septembrie 1470. De-a lungul timpului, manastirea a fost un important centru cultural. Aici a functionat o scoala pentru preotii si oamenii de cultura ai Moldovei. De-a lungul anilor, biserica Manastirii Putna a cunoscut numeroare lucrari de consolidare, despre care ne-a vorbit parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna si exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor: ‘In anul 1843, manastirea a fost refacuta de slavitul voievod Stefan cel Mare. In 1739, a fost un cutremur care a facut ca turla manastirii sa se clatine si sa cada. A fost iarasi refacuta de al doilea ctitor al manastirii, ca importanta, de Mitropolitul Iacob Putneanul. In 1904, cand a fost ca sa serbeze 400 de ani stramutarea in locasurile de veci a slavitului voievod Stefan cel Mare, Imperiul Austro-Ungar a initiat restaurarea acestui asezamant. Apoi, in anii de staretie ai PS Gherasim Putneanul, incepand cu 1968 pana in 1977, manastirea a trecut printr-o perioada de restaurare, de refacere. S-a restaurat atunci Turnul – Tezaur, corpul de chilii, muzeul manastirii, gospodaria manastirii, apoi a venit staretia parintelui arhimandrit Iachint Unciuleac, care a fost staret pana in 1992 si in timpul sau a fost reconstruita Casa domneasca, reconstructie care s-a facut cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei’.
Îi cinstim pe sfinți prin deschiderea inimii spre starea de mucenicie: IPS Teofan la hramul de la Suceava
„Să ne arătăm cinstirea noastră față de Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, pe care-i cinstim astăzi, prin deschiderea inimii noastre spre starea de mucenicie”, i-a îndemnat vineri Mitropolitul Teofan…
Resurse online pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2022
Încă ne mai aflăm în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, astfel că vă sugerăm câteva resurse online cu folos duhovnicesc. Calendarul postului Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are o durată variabilă de la an…
Copii din toată Bucovina au împodobit hramul de la Suceava cu vocile și costumele lor. Cine îi coordonează
Un grup de copii talentați a bucurat participanții la liturghia din a doua zi de manifestări dedicate hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. Copii sunt coordonați de profesoara Mariana Maloș, originară din comuna Marginea, jud. Suceava…
Vârstnicii parohiilor din București și Ilfov se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului colorectal
Spitalul Militar Central și Patriarhia Română au încheiat un protocol de prevenție și detectare precoce a cancerului colorectal. Parohiile din București și Ilfov pot recomanda pentru analize gratuite vârstnicii din comunitățile lor. Prima acțiune a…
Ziua Iei la Palatele Brâncovenești de la Mogoșaia: Programul manifestărilor
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia și Grup Șezătoare București organizează sâmbătă și duminică, 25 și 26 iunie, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, o serie de manifestări prin care celebrează…