Mănăstirea Plumbuita din București și-a serbat hramul

Mănăstirea Plumbuita din București și-a sărbătorit astăzi, 24 iunie, hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în paraclisul lăcașului de cult. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru ctitorii așezământului monahal, trecuți la Domnul.

Părinte Varsanufie Prahoveanul a vorbit despre exemplul de urmat pe care îl oferă Sfântul Ioan Botezătorul: „Sfântul Ioan Botezătorul rămâne pentru fiecare dintre noi un exemplu de statornicie în credință, de mărturisire cu adevărat a credinței în Hristos Dumnezeu, prin faptul că atunci când l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos s-a arătat în toată plinătatea Ei Sfânta Treime: Fiul botezându-Se, Tatăl grăind din cer și Duhul Sfânt pogorându-Se în chip de porumbel”, informează TRINITAS TV.

„Hramul mănăstirii a fost dat în timpul lui Petru cel Tânăr. După ce s-a construit Biserica, aceasta a fost sfințită de Mitropolitul de atunci al Țării Românești înconjurat de un sobor de preoți și i s-a dat acest hram. Înainte de această Biserică a existat o Biserică mai mică din lemn care avea hramul Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ierarh Nicolae, motiv pentru care la Plumbuita avem icoanele împărătești din secolul XVIII, printre care și icoana Sfântului Nicolae”, a spus arhim. Visarion Marinescu, Starețul Mănăstirii Plumbuita din București.

Ctitorie a domnitorului Petru cel Tânăr în secolul al XVI-lea, așezământul monahal a marcat de-a lungul timpului viața religioasă și politică din Țara Românească.

Ca în fiecare an, la Sfânta Liturghie din ziua hramului au participat numeroși credincioși, mănăstirea adăpostind părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Mucenici Gheorghe, Pantelimon și Ioan cel Nou de la Suceava. De asemenea, la Mănăstirea Plumbuita funcționează Așezământul „Vasiliada” .

Comentarii Facebook


Știri recente