Manastirea ‘Piatra Scrisa’, construita in stinca, la aproape 30 de kilometri de Caransebes, pe drumul spre Orsova, a ars aproape in intregime

Incendiul a izbucnit ieri dupa-amiaza si a cuprins mai intii chiliile calugarilor, ne informeaza Evenimentul zilei. Focul a pornit de la recipientul in care se aduna ceara pentru confectionarea luminarilor. Se pare ca locul a ramas nesupravegheat, iar flacarile au cuprins acoperisul de lemn al anexelor aflate imediat linga manastire. Au fost distrusi 300 de metri patrati de acoperis, mobila din patru chilii ale calugarilor si o parte din casa parohiala. Pompierii militari de la Caransebes au estimat ca pagubele materiale in urma incendiului depasesc un miliard de lei, iar valoarea bunurilor salvate s-ar ridica la doua miliarde lei. Biserica propriu-zisa a fost afectata in mai mica masura, deoarece manastirea de la Piatra Scrisa avea altarul sub stinca, picturile fiind facute direct pe roci. Biserica a fost ctitorita in secolul trecut si lucrul care o individualizeaza este o icoana veche a Sfintei Treimi pictata direct pe stinca. Despre aceasta pictura, unii specialisti sustin ca este o icoana a secolului al XVIII-lea, cu toate ca nimeni nu-i cunoaste cu exactitate nici vechimea si nici originea. De la o stinca sfintita la capela.

Conform actelor oficiale, biserica de la Piatra Scrisa a fost construita in secolul trecut. Prima mentiune documentara a lacasului apare insa pe o harta militara austriaca din 1788, in care figureaza sub denumirea de ‘Stinca Sfintei Treimi’. In 1822, lacasul a fost refacut de Moise Buru din Caransebes. O suta de ani mai tirziu, Vasile Dragomir, din Slatina-Mica, impreuna cu sotia sa Ana au ridicat o capela in amintirea fiice lor Maria, care a murit prematur. Biserica a fost refacuta ultima data in anului 1990, dar amenajarile din jurul ei au fost an de an imbunatatite.

Stire preluata de la Evenimentul zilei – editia de vest.

Comentarii Facebook


Știri recente