Mănăstirea Pângărați și-a sărbătorit ocrotitorul

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit în mod cu totul deosebit vineri, 26 octombrie 2012, la Mănăstirea Pângărați din județul Neamț, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și stareții mănăstirilor Bistrița, Popăuți, Bisericani, Zosin, Horaița și Tarcău.

IRăspunsurile liturgice au fost date de o parte dintre membrii Corului Byzantion, dupa cum ne informează Ziarul Lumina .

Pornind de la mesajele Evangheliei „să vă iubiți unul pe altul” și „voi nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales din lume”, IPS Teofan, în cuvântul de învățătură rostit, a creionat chipul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie: „Aceste două cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos aruncă în lumina care se cuvine viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Cu certitudine, porunca iubirii de aproapele a fost înrădăcinată puternic în ființa cea dinăuntru a marelui Mucenic, pentru că altfel nu putem înțelege cum iubirea lui de Dumnezeu și de cei care cred în Dumnezeu a fost atât de mare, încât atracția lumii să nu-l doboare în determinarea lui de a fi bineplăcut lui Dumnezeu. Iubirea Sfântului Dimitrie față de Dumnezeu și față de credința creștină l-a făcut să aleagă împărăția cerurilor în dauna acestei lumi cu toate bogățiile și plăcerile ei, fără să se clatine câtuși de puțin în această alegere care l-a costat viața. Văzând în această zi care este chipul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ar trebui să ne punem cu toții întrebarea: care este cu adevărat chipul nostru?”.

„Unde ar fi lumea fără rugăciunile neîncetate ale viețuitorilor din mănăstiri?”

În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat cum se poate ca atât monahul, cât și credinciosul din lume să fie următori Sfântului Dimitrie: „Călugărul este chemat să părăsească lumea nu pentru că o urăște, ci pentru că dorește să o slujească mai bine dedicându-se pe sine lui Dumnezeu. Deși viața călugărului este separată de lume, ea trebuie unită cu lumea prin darul rugăciunii, care îi definește ostenitorului din mănăstire viața, îi limpezește mintea și îi luminează simțurile pentru a fi povățuitor și îndrumător. Dacă monahul va avea rugăciune multă și adevărată, multă încredințare va primi, și îngerii vor veni la el și îi vor lumina sensurile celor ce se petrec în viața lui și a lumii. Un mare părinte al veacului trecut, părintele Sofronie, se întreba de ce nu se vede rodul rugăciunilor călugărilor, de vreme ce răul se desfășoară și curge în lume, și tot el răspunde, spunând că unde ar fi lumea, în ce rău mult mai mare decât cel existent, fără rugăciunile neîncetate ale viețuitorilor din mănăstiri? Așadar, prin rugăciune, călugărul împlinește cuvântul evanghelic „să vă iubiți unul pe altul precum Eu v-am iubit pe voi”, iar prin voturile monahale renunță la averea, puterea și plăcerea acestei lumi. În același timp, credincioșii din lume sunt chemați să nu aparțină acestei lumi, adică să nu facă abuz nici de putere, nici de plăcere, nici de avere, prin care le transformă pe acestea în nedreptate, în dezmăț și în sărăcirea aproapelui”.

La finalul Sfintei Liturghii, starețul Mănăstirii Pângărați, arhim. Petroniu Marin, a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru împreuna- rugăciune la sărbătoarea ocrotitorului obștii monahale pe care o păstorește, după care toți credincioșii au participat la o agapă frățească.

Biserica veche a Mănăstirii Pângărați cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost ridicată în anul 1560 de Alexandru Lăpușneanu. Nevoia a impus ca aici să se mai construiască, începând din 2003, o altă biserică, mai întâi pentru călugări și apoi pentru credincioșii care vin în această zonă a Neamțului.

Comentarii Facebook


Știri recente