Manastirea Pangarati din judetul Neamt isi sarbatoreste maine primul hram de ziua de cinstire a Sfantul Mare Mucenic Dimitrie.

Manastirea Pangarati din judetul Neamt isi sarbatoreste primul hram de ziua de praznuire a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir. Istoria acestei manastiri incepe in anul 1432, in timpul domniei lui Ilias Voievod cand un calugar de la Manastirea Bistrita ctitoreste in Muntii Paru o sihastrie.

Peste aproape 30 de ani, acel calugar a ridicat cu aprobara Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant prima biserica din lemn cu hramul ‘Sfantul Dimitrie’, intemeind totodata un schit pe care turcii l-au incendiat in anul 1476.

Manastirea de astazi dateaza din anul 1560 si este ctitoria domnitorului Alexandru Lapusneanu. De atunci in asezamant s-au facut numeroase modificari.

In anul 1960 a fost inchis pentru cult, iar in anul 1984 a fost transformat in depozit de plante.

In anul 1990 a fost reactivat ca manastire. In prezent manastirea se afla in stare de restaurare generala.

Parintele Protosinghel Teofil Lefter – staretul Manastirii Pangarati ne-a vorbit despre istoricul acestui sfant asezamant: ‘Denumirea de ‘Pangarati’ provine de la numele ieremitului Pangratie, venit de la Sfantul Munte Athos. Ctitorie voievodala, manastirea isi leaga trecutul de nume sonore ale istoriei Moldovei: Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant si Alexandru Lapusneanu. Izvoarele istorice atesta numele a doi sfinti cuviosi care sunt considerati ctitorii Manastirii Pangarati si, in acelasi timp, parinti duhovnicesti ai obstii calugarilor. Primul este Cuviosul Simeon, traitor in secolul al XV-lea. Despre el se spune ca a fost primul duhovnic al Sfantului Voievod Stefan cel Mare. In anul 1461, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant construieste la Pangarati o biserica din lemn si cateva chilii pentru cei doritori de liniste pentru rugaciune. In consemnarea ieromonahului Anastasie despre zidirea bisericii Manastirii Pangarati se spune ca Sfantul Mare Mucenic Dimitrie s-a aratat de trei ori in vis voievodului Moldovei Alexandru Lapusneanu, poruncindu-i sa zideasca biserica.’

De asemenea, Parintele staret Teofil Lefter a facut referire si la programul liturgic si la invitatii care vor participa la hramul manastirii: ‘Maine, in ziua de sarbatorire a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir, patronul si ocrotitorul Manastirii Pangarati, sunt asteptati Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, stareti de manastiri si slujitori ai Sfintelor Altare din zona si nu numai. In aceasta sear, slujba Privegherii va incepe la orele 18.00, iar maine, incepand cu orele 06.00 se vor oficia slujbele aghiazmei, a Utreniei, a Ceasurilor si a Sintei Liturghii, urmate de cea a Pomenirii celor adormiti intru Domnul.’

Comentarii Facebook


Știri recente