Mănăstirea Neamț îl sărbătorește pe Sfântul Paisie

Biserica Ortodoxă Română îl pomenește astăzi, 15 noiembrie, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Cu acest prilej, Mănăstirea Neamț îl sărbătorește pe Sfântul Paisie, deoarece Sfântul a fost stareț aici între anii 1779-1794, trecând la Domnul în această mănăstire la data de 15 noiembrie 1794, fiind îngropat în gropnița Bisericii mari. După cum ne informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova, programul liturgic a început aseară cu Privegherea, iar astăzi va continua cu Acatistul Sfântului Paisie și Sfânta Liturghie care va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După cum ne-a relatat arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, la slujbă vor participa mai mulți stareți ai mănăstirilor din județul Neamț.

‘Credincioșii vin în număr mare la primul hram al Mănăstirii Neamț, de sărbătoarea Înălțării Domnului. Pelerinii sunt așteptați și la hramul Sfântului Paisie de la Neamț. Trebuie să avem certitudinea că Sfântul Paisie ne va ajuta cu rugăciunile pe care le înalță către Dumnezeu. Personalitatea Sfântului Paisie a rămas impregnată în mănăstirea pe care a păstorit-o. Amintim aici biblioteca și tipografia vechii așezări monahale, dar și școala înființată în sec. al XV-lea, care a avut continuitate până în zilele noastre. Ne rugăm ca Sfântul Paisie să ocrotească Mănăstirea Neamț, toate mănăstirile și pe fiecare dintre noi. Sfântul Paisie a fost un isihast și a plecat la Domnul în această zi când începe Postul Nașterii Domnului. Bucuria Nașterii Mântuitorului Hristos face ca postul să fie cu mai multă dragoste. Ne bucurăm de începutul acesta frumos al postului, cu sărbătoarea închinată Sfântului Paisie, continuând cu celelalte sărbători până la praznicul Nașterii Domnului’, a declarat pentru Radio TRINITAS starețul Mănăstirii Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…