Manastirea Neamt gazduieste sesiunea anuala a Comisiei de Istorie bisericeasca

Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, in perioada 10 – 13 septembrie 2007, la Centrul Social-Pastoral ‘Sf. Paisie’ de la Manastirea Neamt, are loc sesiunea anuala a Comisiei de Istorie bisericeasca a Bisericii Ortodoxe Romane. Tema din acest an este: ‘Cinstirea sfintelor icoane in Ortodoxie. Retrospectica istorica, momente cruciale de stabilire a teologiei icoanei si de criza majora’. La sedinte participa peste 50 de invitati din tara si din strainatate, specialisti in Istoria bisericeasca. Despre necesitataea temei din acest an ne-a vorbit acad. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Necesitatea temei privind icoanele se impune din cel putin doua motive: anul acesta se implinesc 1220 de ani de cand a avut loc Sinodul al VII-lea ecumenic, care a stabilit teologia icoanei, iar apoi discutiile care se poarta in lumea noastra legata de necesitatea prezentei icoanei in scoli si in alte institutii de stat. Vom mai cercerta tema legata de modul in care icoana trebuie sa fie asezata la locul ei in locasurile de cult, precum si modul in care icoanele sa fie pictate astazi si sa se inscrie in traditia noastra bizantina’.

Comunicarile ce vor fi sustinute in aceste zile sunt impartite in 3 sectiuni, si anume: Sectia Istorica, Sectia Teologica si Sectia ce face referire la problemele legate de iconografie, dupa cum ne-a spus tot acad. Emilian Popescu: ‘Am stabilit ca aceste comunicari sa se imparta in trei categorii: una istorica (in care cercetam trecutul icoanei si modul in care a aparut icoana in crestinatate, evolutia ei, atitudinea societatii si a autoritatilor fata de icoana), una teologica (legata de doctrina icoanei stabilita de Sf. Parinti la Sinodul al VII-lea ecumenic) si una iconografica (despre modul in care, pe teritoriul tarii noastre s-au in alte parti s-a dat expresie gandirii teologice a Sf. Parinti sau a cea din Noul Testament).

Una din lucrarile sustinute la intrunirea din anul acesta s-a intitulat ‘Sinodul VII Ecumenic’. Aceasta lucrare a fost sustinuta de catre pr. prof. dr. Nicolae Chifar, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Tema este o paralela istorica intre Sinodul iconoclast de la Hereea si Sinodul VII ecumenic de la Niceea care se incadreaza in tema mare legata de cinstirea sfintelor icoane. Eu am cautat in acest referat sa exemplific cateva aspecte legate de cele doua Sinoade’.

Comentarii Facebook


Știri recente