Manastirea Moreni din judetul Vaslui isi va serba hramul in ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Manastirea Moreni, din judetul Vaslui, are hramul Adormirii Maicii Domnului. Ea reprezinta o continuare a traditiei si vietii religioase de aproape 4 secole de vietuire monahala, pastrand la adapostul ei valoroase marturii ale trecutului national.

Manastirea Moreni a luat fiinta in prima jumatate a secolului al XVI-lea in timpul domniei lui Petru Rares, mai precis pe la anul 1540, fiind intemeiata de boierul Lupan Buznea si sotia sa Maria pe mosia lor. Inca de la inceput, biserica a fost mica si a fost construita din lemn. Ea a fost reparata [pentru prima data pe la anul 1650. Se pare ca preotii slujitori erau rusi deoarece toate cartile de slujba erau in limba slavona. De-abia dupa anul 1800 au inceput sa se foloseasca carti de slujba in limba romana. Din cauza vechimii, biserica s-a naruit, fapt pentru care in anul 1853 s-a ridicat o alta bisericuta tot din lemn.

La data de 1 noiembrie 1990, Manastirea Moreni a fost reinfiintata cu binecuvantarera Prea Sfintitului Eftimie, Episcop al Romanului si Husilor, pe acea vreme, sub conducerea Parintelui Staret Meletie Mercas, sub conducerea caruia incep lucrarile de restaurare a manastirii. La initiativa si staruinta Prea Cuviosului Ieromonah Meletie Mercas, in anul 1991, Manastirea Moreni se transforma in manastire de maici. In luna mai a anului 1992 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserica-paraclis,

Intreg ansamblul de constructii este alcatuit din biserica-paraclis, corp de chilii, muze, biblioteca cu sala de lectura, ateliere de croitorie, broderie si pictura, camere oficiale. Este un complex manastiresc in forma de cetate, cu o frumoasa clopotnita la intrare si imprejmuit cu ziduri de caramida.

In anul 1997, lucrarile din incinta Manastirii Moreni au ajuns in stadiul de finalizare.

Sarbatorirea hramului Manastirii Moreni va incepe in seara zilei de 14 august, cand se va face slujba Privegherii cu Prohodul Maicii Domnului. In ziua de 15 august, hramul manastirii va debuta cu Sfanta Liturghie care va fi oficiata de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Prea Sfintitul Ioachim, Episcopul Husilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…