În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 9 septembrie 2012, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana. Este o zi deosebită pentru multe lăcașuri de cult aflate sub oblăduirea Sfintei Ana, printre care se numără și Mănăstirea mehedințeană Sfânta Ana.
La ctitoria lui Pamfil Șeicaru de pe Dealul Moșului, credincioșii se vor ruga în prezența arhiereului locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei. La strană răspunsurile vor fi oferite de către o parte din membrii Corului Kinonia.
Sfântul lăcaș a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.
Ceea ce l-a făcut să ridice o mănăstire este o întâmplare petrecută în anii războiului, întâmplare care l-a marcat profund. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz.
Amândoi au scăpat cu viață, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acest loc, atunci când va avea posibilități materiale, o mănăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, dar și „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuși în actul de donație a mănăstirii către Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.
Pamfil Șeicaru este și ctitorul Monumentului Eroilor de la Mărășești, precum și a două alte monumente închinate victimelor războiului, în Franța și Ucraina.