Mănăstirea Hurezi și mai multe biserici din județul Vâlcea își sărbătoresc hramul

Cu prilejul praznicului Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, astăzi, 21 mai 2009, Mănăstirea Hurezi și mai multe biserici din județul Vâlcea își vor sărbători hramul.

Biserica Mânăstirii Hurezi, impunător monument, lung de 32 de metri și înalt de 14 metri, se află situată în centrul incintei centrale a ansamblului mănăstiresc de la Hurezi, ridicat de către domnitorul Constantin Brâncoveanul. Ea este o interpretare mai simplificată a bisericii episcopale de la Curtea de Argeș. Are plan treflat și împărțire clasică, altar, naos, pronaos și pridvor. Pe lângă iconografia religioasă, aici sunt reprezentate și compoziții cu caracter laic, cum e istoria ilustrată a vieții împăratului Constantin cel Mare, cu o anumită semnificație pentru vremea aceea, biruința Crucii asupra semilunii turcești. De subliniat este amplul tablou votiv din pronaos, veritabilă galerie de portrete de mare valoare artistică, înfățișându-l pe domnitorul Constantin Brâncoveanu cu familia sa, în care se distinge chipul doamnei Maria, de asemenea pe înaintașii săi direcți și rudele din neamul Basarabilor și Cantacuzinilor. Biserica mănăstirii avea menirea să devină necropola familiei Brâncoveanu.

De asemenea, cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena au fost ridicate numeroase biserici de enorie de pe întinsul Eparhiei Râmnicului :

– în Protoieria Rm.Vâlcea : Parohia „Sf. Imp. Constantin și Elena” – Rm.Vâlcea ; Parohia Râureni, Rm. Vâlcea ; Parohia Vlăduceni, loc. Păușești Măglași ; Parohia Urși, loc. Stoilești ; Parohia Poiana, loc. Perișani și Parohia Ciunget, loc. Malaia ;

– în Protoieria Drăgășani : Parohia Aurești, loc. OLanu ; Parohia Șerbănești, loc. Tetoiu ; Parohia Șușani, loc. Șușani și Parohia Geamăna Buciumeni, loc. Drăgoești ;

– în Protoieria Horezu : Parohia Stoenești, loc. Stoenești ; Parohia Greci, loc. Mateești și Parohia Grădiștea, loc. Grădiștea.

Sursa: episcopia-ramnicului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente