Mănăstirea Hurezi și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Constantin Brâncoveanul, și pe fii săi

Astăzi, 16 august 2009, Preasfințitul Pãrinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mânãstirea Hurezi, ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care are cel de-al doilea hram Sfinții Martiri Brâncoveni.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 15 august, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Sfinții Împãrați Constantin Brâncoveanul și fiii săi” și cu Sfânta Liturghie.

După cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Gherasim, a urmat slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt locaș.

Cu prilejul praznicului Sfinților Împărați Constantin Brâncoveanul și fiii săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, împreună cu sfetnicul Ianache, astăzi, 16 august, la Mânăstirea Hurezi au fost prezenți, Părintele Arhimandrit Dr. Vartolomeu Androne, Exarhul Mânăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, reprezentanți ai autorităților locale și de stat, precum și mulți preoți și credincioși din parohiile alăturate și din țara noastră.

Biserica Mânăstirii Hurezi, se află situată în centrul incintei centrale a ansamblului mânăstiresc de la Hurezi, ridicat de către domnitorul Constantin Brâncoveanul. Ea este o interpretare mai simplificată a bisericii episcopale de la Curtea de Argeș.

Complexul mânăstiresc Hurezi cuprinde mânăstirea propriu-zisă, biserica bolniței, ctitorită de doamna Maria, soția lui Constantin Brâncoveanu, ridicată la 1696, Schitul „Sf. Apostoli”, ctitorit de marele stareț Ioan Arhimandritul în 1698 și Schitul „Sfântul Ștefan”, după numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703.

În toate aceste lăcașuri predomină elemente de arhitectură specifice stilului brâncovenesc. Însă aici la Hurezi, s-a creat stilul brâncovenesc, care este considerat stilul renașterii românești, aici fiind cel mai mare complex de artă brâncovenească.

Acel stil este de fapt o sinteză la ceea ce există în artă. Sunt elemente orientale, occidentale, autohtone, dar foarte bine îmbinate și armonios create.

Sursa: Episcopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente