Manastirea Horaita, judetul Neamt, isi sarbatoreste hramul

Manastirea Horaita, judetul Neamt, isi sarbatoreste hramul principal astazi, de sarbatoarea Botezului Domnului. Acest sfant lacas a fost infiintat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cu binecuvantarea mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Mai multe detalii despre istoricul manastirii ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Denumirea Manastirii Horaita provine de la numele marilor proprietari de pamant, in stapanirea carora intrau satele de pe acolo, Cracaoani, Poiana si cele din imprejurimi. Irinarh Rosetti si Ermoghen Buhusi sunt considerati principalii ctitori, dar la jumatatea veacului al XX-lea, aceasta biserica si chiliile manastiresti ajunsesera intr-o stare de ruina. De aceea, in anii 1970 – 1990, la Manastirea Horaita s-au facut importante lucrari de restaurare’.

Biserica Manastirii Horaita are un stilul arhitectural unic, ce contine elemente romano-bizantine si rusesti. De asemenea, la Manastirea Horaita se afla si obiecte de patrimoniu national si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dupa cum ne-a spus tot parintele arhimandrit Timotei Aioanei: ‘Printre lucrurile importante care se pot intalni la Manastirea Horaita amintim: o icoana a Maicii Domnului, care a facut si face numeroase minuni, icoana care a fost supranumita si ‘Izbavitoarea de seceta’ sau ‘Maica Domnului de la Horaita’, fiind scoasa in fiecare an in procesiune la Schitul Horaicioara, in ziua Izvorului Tamaduirii; impresionanta este si catapeteasma bisericii, care a fost lucrata, dupa cum se afirma, la Viena. Aceasta catapeteasma este unicat in tara, probabil si in lume, in primul rand datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…