Manastirea Horaita isi sarbatoreste hramul

Manastirea Horaita, judetul Neamt, isi sarbatoreste astazi hramul principal, de sarbatoarea Botezului Domnului. Acest sfant lacas a fost infiintat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cu binecuvantarea mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Mai multe detalii despre istoricul manastirii ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Denumirea Manastirii Horaita provine de la numele marilor proprietari de pamant, in stapanirea carora intrau satele de pe acolo, Cracaoani, Poiana si cele din imprejurimi. Irinarh Rosetti si Ermoghen Buhusi sunt considerati principalii ctitori, dar la jumatatea veacului al XX-lea, aceasta biserica si chiliile manastiresti ajunsesera intr-o stare de ruina. De aceea, in anii 1970 – 1990, la Manastirea Horaita s-au facut importante lucrari de restaurare’.

Biserica Manastirii Horaita are un stil arhitectural unic ce contine elemente romano-bizantine si rusesti. De asemenea, la Manastirea Horaita se afla si obiecte de patrimoniu national si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dupa cum ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei: ‘Printre lucrurile importante care se pot intalni la Manastirea Horaita amintim: o icoana a Maicii Domnului, care a facut si face numeroase minuni, icoana care a fost supranumita si ‘Izbavitoarea de seceta’ sau ‘Maica Domnului de la Horaita’, fiind scoasa in fiecare an in procesiune la Schitul Horaicioara, in ziua Izvorului Tamaduirii; impresionanta este si catapeteasma bisericii, care a fost lucrata, dupa cum se afirma, la Viena. Aceasta catapeteasma este unicat in tara, probabil si in lume, in primul rand datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…