Mănăstirea Gura Motrului, din județul Mehedinți, și-a serbat hramul

Mănăstirea de călugări Gura Motrului din județul Mehedinți și-a serbat hramul, cu ocazia praznicului Cuvioasei Parascheva. Sfântul lăcaș se află pe raza comunei Butoiești și este condus de părintele stareț ieromonah Iacob Rusu. Tradiția îl așază drept ctitor în aceste locuri pe Sfântul Nicodim de la Tismana, care a ridicat aici un schit în secolul al XIV-lea. Primul ctitor menționat documentar a fost boierul Harvat, mare logofăt al lui Neagoe Basarab, între anii 1512 și 1521. Biserica actuală a fost construită în 1653, în stil moldovenesc, de Preda Brâncoveanu.

După cum ne informează episcopiaseverinului.ro, în prezent mănăstirea găzduiește un muzeu cu obiecte religioase: colecții de icoane pe lemn, carte veche și obiecte de cult cu valoare istorică, multe dintre ele fiind donate de Sfântul Constantin Brâncoveanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…