Mănăstirea gorjeană „Cămărășasca” își serbează hramul

Credincioșii gorjeni sunt așteptați la 29 august 2012, de praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul la hramul Mănăstirii Cămărășasca, în Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cinstitul așezământ a fost ctitorit în anul 1780 de către polcovnicul Mihail Colțescu, în timpul voievodului Alexandru Ipsilanti. Masivitatea construcției (zidurile având grosimea de un metru), cămăruțele din turla de lângă clopotniță, din care una pentru locuit (cu cuptor și vatră de gătit), crenelurile pentru tragere și scara din zidul nordic al pronaosului fac din biserica mănăstirii o mică fortăreață.

Pe lângă praznicul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, biserica mai poartă și hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, după cum ne informează Ziarul Lumina, ed. de Oltenia. Este construită în formă de corabie, din zid masiv de cărămidă, având pronaosul despărțit de naos, pridvorul fiind așezat pe stâlpi ornamentați din piatră, în stil brâncovenesc, cu arcade în formă de semicerc. Are o singură turlă așezată deasupra pronaosului, acest aspect fiind o caracteristică a sfârșitului de secol XVII în arhitectura eclezială românească. În decursul timpului fost înzestrată cu cărți și obiecte de cult de valoare patrimonială, care, din păcate, au dispărut ulterior.

Anul trecut, în curtea mănăstirii a fost strămutată din satul Pojogeni al comunei Copăcioasa, o biserică de lemn de o rară frumusețe, monument istoric de la anul 1730. În prezent, cinstitul așezământ funcționează cu statutul de mănăstire de maici și este coordonat de stareța Cristofora Drăghici.

Comentarii Facebook


Știri recente