Manastirea Frumoasa isi sarbatoreste maine hramul

Manastirea Frumoasa este situata in partea de sud a orasului, sub Dealul Cetatuii. Cea mai veche ctitorie ce s-a aflat pe acest loc loc a fost inaltata de Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei. Domnitorul Grigorie II Ghica al Moldovei a reconstruit biserica intre anii 1727 – 1733, in stil renascentist. Noua infatisare a constructiei a impresionat pe contemporani care i-au zis ‘Frumoasa’.

Actuala biserica este constructia egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o in anul 1836, primind si un al doilea hram in cinstea Adormirii Maicii Domnului. In pronaosul bisericii se afla mormantul de marmura al domnitei Ruxandra, fiica domnitorului Grigorie Ghica Voda.

Printul Mihail Sturdza a impodobit interiorul bisericii si a ridicat alaturi un mausoleu de marmura pentru mormintele membrilor familiei sale. Monumentul aminteste de inceputurile sculpturii statuare din Moldova. Biserica in prezent este intr-un amplu proces de restaurare.

Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri si despre manifestarile ce au avut loc ne-a vorbit Parintele Arhimandrit Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitana: ‘Biserica Frumoasa a fost la inceput manastire. Ea a fost construita intre anii 1836-1839, de catre un arhimandrit cu rang de cavaler, pe nume Ioasaf, din partile localitatii voinesti, de unde si numele de Voinescu. La inceput, acest arhimandrit a facut aceasta manastire de calugari, in timp de 3 ani, pe cheltuiala sa. Aceasta manastire a fost inzestrata cu toate cele necesare de catre acest arhimandrit, asa cum reiese din pisania manastirii. I s-a dat hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si hramul Adormirii Maicii Domnului. In perioada comunista, manastirea a fost transformata in biserica de parohie. Biserica a fost transformata in manastire anul acesta, iar Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a solicitat-o pe Maica Stareta Iosefina de la Manastirea Varatec, ca sa aduca cateva maicute. Inainte de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, au venit la Manastirea Frumoasa 3 maicute, dintre care una a fost numita maica stareta in persoana Monahiei Gherasima Argatu. Aici a inceput viata de obste pentru manastire. Tot in aceasta perioada s-au facut unele renovari in curtea manastirii, la casa staretiala a manastirii, iar biserica a fost impodobita cu cele necesare. Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Manastirea Varatec au infrumusetat din nou biserica cu sfinte vase, cu vesminte, cu covoare. pe data de 8 noiembrie va fi hramul acestei manastiri, dupa multi ani.’

Comentarii Facebook


Știri recente