Mănăstirea „Duminica Sfinților români” și-a serbat primul hram

Ieri, în Duminica a doua după Rusalii, Mănăstirea „Duminica Sfinților români”, din localitatea Popești-Leordeni, și-a serbat primul hram Cel de-al doilea – „Cuviosul Teoctist” – este prăznuit pe data de 3 septembrie și a fost ales spre pomenirea patriarhului Teoctist, ctitorul bisericii.

Sărbătoarea dedicată Sfinților români a adunat sute de credincioși, care au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre chemarea la apostolat a sfinților ucenici și apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, cât și despre Evanghelia mântuirii propovăduită de Iisus, care este Evanghelia vieții veșnice: „Rămânem surprinși când auzim în Evanghelia de astăzi că Petru și Andrei, cei doi pescari, Iacob și Ioan, alți doi pescari, îndată Îl urmează pe Iisus. L-au urmat pe Hristos fără întrebare, fără negociere și fără îndoială. Acest răspuns imediat, necondiționat, se explică prin puterea harului lui Dumnezeu. Chemarea lui Iisus avea atâta iubire sfântă în ea, atât adevăr, atâta viață, încât nu a mai putut nimeni din cei chemați să mai întârzie, fiindcă era o chemare a vieții veșnice, asemenea Evangheliei pe care o predica Iisus’.

Evanghelia mântuirii pe care Mântuitorul Iisus Hristos o propovăduiește este Evanghelia vieții veșnice, nu este Evanghelia unei stări mai bune, aici, în lumea aceasta, nu este Evanghelia unei ameliorări a traiului lumesc, nici a unui progres material, a unui câștig trecător, ci este Evanghelia vieții veșnice, netrecătoare. Evanghelia lui este vestea cea bună că păcatul și moartea pot fi biruite, că omul nu este făcut să meargă în mormânt, ci să se înalțe la ceruri. Nu este făcut să trăiască doar ca o ființă biologică, pentru a face umbră pământului, ci pentru a participa la slava cerească a Preasfintei Treimi, pentru că omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu. Iată de ce el nu se mulțumește cu lucrurile trecătoare și limitate, ci există în sufletul lui dorul veșniciei, dorul unei iubiri veșnice, nesfârșite, și aceasta este iubirea lui Dumnezeu”. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Patriarh a hirotonit ieromonah pe ierodiaconul Grigore Artenie, care, la final, a împărțit credincioșilor anafură, după ce fiecare în parte a primit câte o iconiță cu chipul Sfinților români.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Postul Naşterii Domnului: Resurse

Vă oferim mai multe resurse digitale pentru a parcurge perioada de postire cu folos duhovnicesc.  Postul Crăciunului, care a început în data de 15 noiembrie, amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul…