Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din Capitală și-a serbat ieri al doilea hram

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat ieri, 3 septembrie a.c., la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din Capitală, care și-a serbat al doilea hram, Cuviosul Teoctist din Palestina. Sfânta Liturghie, care a avut loc la biserica mănăstirii din incinta Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu ieromonahii din obștea mănăstirii și cu preoți consilieri ai Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat obștea și credincioșii prezenți la hram și a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța celui de-al doilea hram al acestei mănăstiri, spre pomenirea patriarhului Teoctist, încurajând, de asemenea, lucrarea misionară care se face în cadrul Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. „Avem bucuria deosebită ca anul acesta să serbăm pentru prima dată al doilea hram al acestei biserici, Cuviosul Teoctist, viețuitor în Palestina. Prin această prăznuire, ne aducem aminte de ctitorul acestei biserici, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. Pentru amintirea sa, am hotărât să dăm al doilea hram acestei biserici”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că oamenii care țin legătura cu Dumnezeu, cu Hristos, Lumina Lumii, devin lumânări în lume, care luminează tuturor celor de lângă ei: „Cea mai adâncă semnificație a lumânării este ideea de jertfă. Lumânarea, numai dacă se jertfește, dacă arde, dacă se topește, luminează în jur. Astfel, numai acei creștini, care se ostenesc în rugăciune și fapte bune, răspândesc lumină în jur. Numai acele mame sunt lumină în lume, care-și cresc copiii în credință, care-și ajută familia, dar și pe vecinii mai săraci și mai necăjiți. În măsura în care noi ne jertfim, lăsăm lumină în urma noastră. Construirea bisericii este o lumină pe care noi o lăsăm în jurul nostru. Când se face o biserică, toată comunitatea este în stare de jertfă, fiecare aduce fie munca lui, fie bănuțul lui, o podoabă la biserică, fie un veșmânt, și așa din jertfa multora se face biserica. Prin această ardere a noastră duhovnicească, ca o lumânare, ca tămâia, se răspândește lumină, se răspândește bucurie, se răspândește speranța mântuirii, că ne vom uni spre veșnicie, în lumina Preasfintei Treimi, cu Hristos și cu toți sfinții Lui. Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist a lăsat lumina în urma sa, prin cuvânt, prin faptă și prin zecile de biserici pe care le-a binecuvântat spre construire și le-a sfințit”, a mai spus Părintele Patriarh.

Referindu-se la viața sfântului ocrotitor al așezământului, Patriarhul României a arătat că Sfântul Cuvios Teoctist din Palestina a trăit în secolul al V-lea, a murit în anul 467, la peste 90 de ani, dar o viață întreagă a fost lumină. S-a retras în pustie, împreună cu un alt cuvios, Eftimie, și a trăit în rugăciune, în post, în nevoință, adunând lumină, din lumina lui Hristos.

La final, starețul mănăstirii, protosinghelul Lazăr Nan, a mulțumit Părintelui Patriarh pentru prezența sa la acest moment de sărbătoare, exprimându-și bucuria pentru purtarea de grijă față de obștea călugărilor care ostenesc la Popești-Leordeni.

A urmat apoi vizita Preafericitului Părinte Daniel la atelierele Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române și agapa creștină, spre pomenirea vrednicului de pomenire, Teoctist Patriarhul.

Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” a fost ctitorită între anii 2003-2006, din inițiativa și cu purtarea de grijă a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist. Părintele consilier economic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Nicolae Crângașu, a rememorat ieri frumoasele momente ale ctitoriei de la Popești-Leordeni. „Am început lucrarea în toamna lui 2003 și am terminat-o în trei ani. Pictura am făcut-o numai în două luni și două săptămâni, 1.000 de metri pătrați, pentru că doream să fie gata la sfințirea bisericii. Toate acestea s-au făcut cu permanenta purtare de grijă a părintelui patriarh Teoctist, care ne împărtășea permanent din bucuria și pacea sa”, a spus părintele Crângașu.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 205/ 4 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente