Mănăstirea Dobrești, în haine de sărbătoare

Mănăstirea ‘Cuvioasa Parascheva’ – Dobrești, din Arhiepiscopia Timișoarei, și-a sărbătorit joi, 14 octombrie, ocrotitoarea. Cu acest prilej, sfântul lăcaș s-a bucurat de binecuvântata prezență a doi ierarhi din Mitropolia Banatului, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat.

Un mare număr de credincioși veniți de pe întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului, cât și călugări de la mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită, din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și de Preasfințitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, între care părintele arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, și ierom. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești. Sfânta Liturghie a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a paraclisului de la demisolul noii biserici, aflate în construcție, unde vor fi săvârșite toate serviciile religioase până la finalizarea noii biserici, ce va purta hramurile ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’. Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul psaltic ‘Katharsis’ din Eparhia Caransebeșului.

Mănăstirea Dobrești din comuna Bara este ctitoria Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care este originar din această localitate. ‘La 23 octombrie 2005, Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu smerenia noastră, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, am venit aici împreună cu un sobor de preoți și foarte mulți credincioși ca să punem piatra de temelie la noua biserică a mănăstirii din Dobrești. La vremea aceea, cu toții am fost încrezători că aici, în satul Dobrești, în Bethleemul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se va construi o frumoasă și monumentală biserică, ce urmează să devină loc de rugăciune și pelerinaj, loc de liniște sufletească și de mângâiere duhovnicească pentru toți călugării, clericii, credincioșii care aleargă cu dragoste la Sfânta Biserică și participă activ la sfintele slujbe’, a spus Preasfințitul Lucian în cuvântul de învățătură adresat pelerinilor.

Unitate de rugăciune și de credință în Sfânta Liturghie

Preasfințitul Paisie a vorbit credincioșilor despre importanța momentului în viața Bisericii bănățene. ‘În dumnezeiasca Liturghie se întregesc unitatea, comuniunea și comunitatea noastră de credință ortodoxă și, în același timp, de slujitori și mărturisitori ai credinței în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel înviat a treia zi din morți. Împreună cu Preasfințitul Lucian și cu credincioșii adunați din întreg Banatul, suntem în această unitate de rugăciune și de credință, astăzi când o cinstim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei sfinte moaște sunt în Catedrala mitropolitană din Iași’, a spus Preasfințitul Paisie.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Paisie a mulțumit tuturor ostenitorilor, ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș, precum și părintelui stareț, ieromonahul Matei, și obștii care se nevoiesc cu dumnezeieștile slujbe și cu lucrările pentru ridicarea bisericii. Preasfinția Sa a rugat pe Bunul Dumnezeu să reverse asupra credincioșilor și pelerinilor sosiți la Mănăstirea Dobrești darurile sale cele bogate și mila Sa, atât în viața aceasta, cât și în cea veșnică, în Împărăția cerurilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…