Biserica Ortodoxă, la 15 august, face pomenirea Adormirii Maicii Domnului. În această zi de mare sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu va sluji Sf. Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură la Mănăstirea de la Sânmărtinul de Câmpie care își va serba hramul, după cum ne informează reintregirea.ro.
Părintele stareț Teodul Libeg a oferit mai multe informații pentru Radio Reintregirea despre semnificația praznicului și despre evlavia pe care credincioșii o au față de Maica Domnului: „Evlavia și importanța vin din însuși actul de întrupare a Mântuitorului. Faptul că Maica Domnului a acceptat ca în pântecele ei să se întrupeze prin lucrarea Duhului Sfânt Fiul lui Dumnezeu arată că Maica Domnului este expresia integrală a apropierii naturii umane de Dumnezeu. Lucrul acesta toți Sfinții Părinți îl mărturisesc într-un fel sau altul. Dar pentru aceasta este bucuros orice om, pentru faptul că are o nădejde, exact așa cum proorocii și patriarhii Vechiului Testament au vorbit cu Dumnezeu, iată că noi găsim o altă cale și anume că Dumnezeu vine să se întrupeze prin Maica Domnului și să Se facă om asemenea nouă. Acest lucru arată că Maica Domnului este darul pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii și că Fecioara Maria s-a străduit ca să revendice acest dar și nu numai l-a revendicat, ci chiar a fost cea care s-a făcut vrednică de acest dar. Acest lucru îl face pe om să gândească că este posibil unirea sa cu Dumnezeu.”
Părintele Stareț Teodul a vorbit și despre virtuțile Maicii Domnului: „Prima virtute a Maicii Domnului este curăția sau sfințenia, a doua virtute este smerenia Maicii Domnului. Faptul că Maica Domnului a fost smerită întru totul – zice ca căutat spre smerenia roabei sale, că iată de acum mă vor fericii toate neamurile. Apoi, este ascultarea Maicii Domnului, supunerea Maicii Domnului – iată roaba Ta, fie mie după cuvântul Tău. Acest lucru este esențial pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu. Dacă nu ar fi acceptat Maica Domnului Fiul lui Dumnezeu nu S-ar fi putut întrupa, pentru că respecta libertatea umană. În primul rând ca să ne bucurăm duhovnicește de Adormirea Maica Domnului trebuie să fim pregătiți sufletește și sufletește, lucru pe care l-am făcut în acest răstimp al Postului de două săptămâni, prin post și rugăciune. (…) Acest praznic întrece orice fel de măsură și imaginație. Noaptea în care se face slujba, începând cu Vecernia mare, Litia, Utrenia, Liturghia de noapte, apoi dimineața sfințirea apei, Taina Sfântului Maslu și apoi Liturghia Arhierească este o lucrare de integrare a noastră în marea bucurie a praznicului Adormirii Maicii Domnului. Pentru că Maica Domnului a trecut din moarte la viață și de pe pământ la cer. Ea a arătat că este posibilă unirea omului cu Dumnezeu după moarte, iar Praznicul Maicii Domnului ne arătăm efectiv că s-a săvârșit și este posibilă și pentru noi oamenii. De aceea este o mare bucurie pentru orice om ca să aibă nădejdea că prin praznicul Adormirii Maicii Domnului are posibilitatea ca trecând din această viață să se unească cu Dumnezeu în vecii vecilor’.
În Arhiepiscopia Alba Iuliei și mănăstirile Râmeț, Oașa, Poșaga și Obârșii din jud. Alba își prăznuiesc hramul.