Mănăstirea Cozia și-a serbat hramul

Mănăstirea Cozia, ctitoria marelui voievod Mircea cel Bătrân, și-a serbat, astăzi, 4 iunie 2012, patronul spiritual, Sfânta Treime. Praznicul a început în seara zilei de 3 iunie, cu slujba Privegherii, și a continuat astăzi, cu Acatistul „Sfintei Treimi” și Sfânta Liturghie, a precizat Arhidiaconul Ioan Liviu Găman.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului înconjurat de un sobor de peste 40 de preoți și diaconi, de la parohiile și mănăstirile din Eparhie și din țară. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii acestei sfinte mănăstiri.

La final, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură.

La sărbătoare au fost prezenți stareți și starețe ale mănăstirilor vâlcene, preoți și sute de pelerini din țară care vin, an de an, la hramul mănăstirii Cozia. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic „Sfântul Efrem Sirul” din Sibiu, dirijat de Elisei Roncea.

Mulțumind tuturor pentru participare, părintele Arhimandrit Dr. Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului și Starețul Mănăstirii Cozia, a conchis: „Marele Domnitor Mircea cel Bătrân a fixat acest hram ca pe o corolă în cinstea Sfintei Treimi: Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt. … Această sărbătoare a Sfintei Treimi înseamnă pentru noi creștini ortodocși, axiomă și este pliroma legăturii lui Dumnezeu cu omul, pentru că omul se mântuiește numai în Tatăl, în Fiul și în Duhul Sfânt. Aceasta ne îndreptățește să gândim și să credem că trebuie să fim și noi toți creștinii una, pentru că Domnul nostru Iisus Hristos S-a rugat Tatălui ‘ca toți să fie una’ ca și Sfânta Treime”.

Comentarii Facebook


Știri recente