Mănăstirea Cotmeana și-a cinstit ocrotitorul

Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit astăzi, 29 august 2011, cel de-al doilea hram închinat Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mii de credincioși au participat la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Cu acest prilej Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură, prezentând într-un scurt rezumat viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul și în mod deosebit însemnătatea sărbătorii pe care o cinstim astăzi. Înaltpreasfinția sa a mulțumit în final tuturor credincioșilor care iubesc biserica, și în mod deosebit celor care participă cu multă evlavie la Sfintele Slujbe oficiate la mănăstirea Cotmeana

‘Noi vă mulțumim pentru dragostea cu care v-ați îndreptat pașii, inima și sufletul spre Biserica lui Hristos. V-am simțit dintotdeauna, dar și azi mai ales, că nu veniți la mănăstire cu indiferență;v-am observat sinceritatea cu care vă adresați înaintea Bunului Dumnezeu. De asemenea am observat cu câtă evlavie vă închinați, mărturisind astfel credința în Sfânta Treime. Sunteți modele pentru clerici, și în mod deosebit pentru mine care am avut de învățat din cărțile de înaltă teologie și din evlavia dumneavoastră’, a spus Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, în timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot,diaconul Constantin Daniel, pe seama parohiei Căldăraru din protoieria Costești, iar în final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii acestui așezământ monahal.

Mănăstirea Cotmeana este considerată cea mai veche din Țara Românească, având prima atestare documentară la 20 mai 1388, dată consemnată într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. Construită în prima sa formă de Radu I, domnitorul Țării Românești, biserica mănăstirii a fost refăcută de Mircea cel Bătrân între anii 1387-1389 și restaurată în anul 1711 de domnitorul Constantin Brâncoveanu. După perioada regimului comunist, în anul 1990 cu grija și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă fiind așezat ca stareț al noii obști monahale părintele Ioasaf Boiciuc.

Lângă biserica veche conservată ca monument istoric a fost adăugată construcția unei biserici impunătoare, un complex de chilii, o trapeză și gospodăria anexă. Astfel mănăstirea Cotmeana a devenit treptat un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din țară și strainătate, aici fiind oficiată zilnic Sfânta Liturghie, iar miercurea și vinerea Taina Sfântului Maslu și Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.

Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.

Comentarii Facebook


Știri recente